Willibrorduslaan 47, 5521 KB  Eersel

Bescherming Cultuurhistorisch waardevol gebouw
Monumentnummer 4.31.1.080
Categorie Gebouwen, woonhuizen
Oorspronkelijke functie Woonhuis
Huidige functie Woonhuis
Oorspronkelijk bouwjaar 1930

Beschrijving

Woonhuis uit 1930, gebouwd voor de heer B. Keeris naar ontwerp van aannemer H. Damhuis in interbellum-architectuur. Kenmerkend zijn de traditionele hoofdopzet met voor- en achter­huis, de gebroken kap met ruitvormige leien, de bakstenen gevels met trasraam en siermet­selwerk.

Het vrijstaande pand bevindt zich in de kern van Eersel en is gesitueerd in de rooilijn aan de westzijde van de Willibrorduslaan (omstreeks 1927 aangelegd). Het mansardedak van het voorhuis en het lagere zadeldak van het achterhuis hebben de nokrichting loodrecht op de straat. De vrijstaande garage komt niet voor bescherming in aanmerking. De gemoderniseerde tuin wordt van de straat gescheiden door een laag gemetseld muurtje met buizen tussen de pijlertjes.

Gedeeltelijk onderkelderde eenvoudige dorpswoning van één bouwlaag en zolderverdieping, bestaande uit een rechthoekig voorhuis en een lager en smaller achterhuis. De bakstenen gevels met trasraam zijn in kruisverband gemetseld met gesneden voegen en zijn voorzien van een afsluitende uitgemetselde rollaag. De uitgespaarde muuropeningen worden afgesloten door (gedeeltelijk uitgemetselde) rollagen en niet oorspronkelijke tegel-lekdorpels. De begane grond-vensters van het voorhuis hadden oorspronkelijk T-schuiframen met zesruits boven­lichten, thans enkelruits onderramen en glas-in-lood in de bovenlichten. Alle ramen zijn voorzien van een weldorpel.

Het mansardedak van het voorhuis is gedekt met ruitvormige leien en watert af via houten omgehoekte bakgoten. Het zadeldak van het achterhuis is gedekt met ruitvormige leien en watert aan één zijde af via een op de muur gelegde bakgoot.

De asymmetrisch ingedeelde voorgevel heeft links een ingangsportiek dat bestaat uit: een paneeldeur met kijkraampje tussen smalle glas-in-lood zijlichten, een betonnen luifel en een bovenlicht met glas-in-lood ter breedte van de deur. Rechts hiervan bevinden zich twee vensters met een gewijzigde raamindeling (enkelruits schuiframen en bovenlichten met glas-in-lood). De zolderverdieping telt twee tweedelige kozijnen met enkelruits draairamen. Voor­langs de gevel is een stoepje van rode en wit gemêleerde tegels aangelegd.

Ongeveer halverwege de linker zijgevel bevindt zich in het trasraam een rechthoekig kelder­licht met een tweeruits raam. Het venster links hiervan is van hetzelfde type als in de voor­gevel.

De rechter zijgevel heeft aan de straatzijde een halfvenster met enkelruits draairaam en een bovenlicht met glas-in-lood. Aan de achterzijde bevindt zich een venster van hetzelfde type als in de voorgevel.

De eerste bouwlaag van de achtergevel wordt gedeeltelijk aan het zicht onttrokken door het achterhuis. Rechts hiervan bevindt zich een venster van hetzelfde type als in de voorgevel. De zolderverdieping bezit twee vierkante vensters met enkelruits draairamen.

Het éénlaags achterhuis met zadeldak heeft in de lange gevel aan de linker zijde van rechts naar links een dichtgemetselde ingang, een gewijzigd keukenraam, een ingang, een klein rechthoekig venster (tweeruits onderraam, enkelruits bovenlicht) en een douche-raampje. Tegen de achterzijde van het achterhuis is later een kippenhok in halfsteensverband gebouwd. Het lessenaardak is voorzien van golfplaten. De met klimop begroeide rechter gevel van het achterhuis bezit een klein w.c.-raampje en een dichtgemetseld keukenraam.

De oorspronkelijke ruimtelijke indeling bestond uit een hal met trap en een nette kamer aan de voorzijde, en een huis- en een slaapkamer aan de achterzijde. De binnenmuren tussen de kamers zijn thans verwijderd. In het achterhuis bevindt zich de keuken en de voormalige berging annex stal (thans sanitaire voorzieningen).[1]


Historie

In 1930 koopt Bartholomeus Keeris (geb. 25-10-1863 te Eersel, overl. 24-9-1943 te Eersel), een koffiehuis houder uit Eersel, een stuk grond aan de Willibrorduslaan van Petrus Johannes Hoeks en laat er een huis op bouwen. Het koffiehuis van deze Bartholomeus Keeris stond overigens aan de Markt, niet aan de Willibrorduslaan. Na zijn overlijden in 1943 komt het huis in handen van Josephus Martinus Wintermans (geb. 3-6-1878 te Duizel, overl. 8-4-1963 te Eersel), een landbouwer uit Eersel. Die verkoopt het in 1948 aan zijn zoon Adrianus Cornelis (Janus) Wintermans (geb. 17-1-1916 te Eersel, overl. 24-11-2009 te Eersel), huis- en decoratieschilder te Eersel. In 1981 wordt het huis op naam gezet van de 7 kinderen, maar hij houdt samen met zijn vrouw Johanna Cornelia Corsten wel het vruchtgebruik.[2]


Waardering

Het object heeft architectuurhistorische waarde

  • als typologisch goed voorbeeld in exterieur van een eenvoudige dorpswoning uit 1930 naar ontwerp van aannemer H. Damhuis in interbellum-architectuur, waarvan de hoofdvorm en de gevelindeling redelijk gaaf bewaard zijn gebleven (de detaillering en de interieurindeling zijn op onderdelen gewijzigd);
  • vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, zoals de voor deze bouwstijl karakte­ristieke metselwerk-accenten en de gebroken kap met ruitvormige leien;

Het object heeft stedebouwkundige waarde

  • vanwege de situering aan de Willibrorduslaan, die als nieuwe verbindingsstraat tussen de oudere Kerkstraat en Nieuwstraat duidelijk verbonden is met de uitbreiding van de dorps­kern gedurende het interbellum.[3]

Afbeeldingen

Willibrorduslaan 47, Eersel. Foto Winfried Thijssen (2023-12).

Foto Winfried Thijssen (2023-12).


Voetnoten

[1]    Beschrijving uit Omschrijving monumenten door Gelders genootschap, datum omschrijving februari 1997.

[2]    Uit gegevens van het kadaster, gemeente Eersel, sectie F, 1832-1980, aangevuld met gegevens uit de burgerlijke stand van de gemeente Eersel, RHCE.

[3]    Waardering uit Omschrijving monumenten door Gelders genootschap, datum omschrijving februari 1997.