Bescherming | Gemeentelijk monument |
---|---|
Monumentnummer | 4.31.1.021 |
Categorie | Gebouwen, woonhuizen |
Oorspronkelijke functie | Woonhuis |
Huidige functie | Woonhuis |
Inschrijving register | 10 september 2002 |
Oorspronkelijk bouwjaar | 1929 |
Woonhuis uit 1929. Kenmerkend zijn onder andere de gebroken kap van het voorhuis en de sobere metselwerkaccenten.
Het vrijstaande pand bevindt zich in de oude kern van Duizel en is gesitueerd in de rooilijn aan de zuidoostzijde van de ter plaatse gebogen klinkerstraat Smitseind. De voorgevel is naar het westen gericht. Het mansardedak van het voorhuis en het zadeldak van het achterhuis hebben de nokrichting loodrecht op de voorgevel. De tuin rondom het pand is volledig gemoderniseerd.
Gedeeltelijk onderkelderde dorpswoning van één bouwlaag en zolderverdieping, bestaande uit een voorhuis op rechthoekig grondplan en een lager en smaller achterhuis op rechthoekig grondplan. De bakstenen gevels met trasraam van het voorhuis zijn in halfsteensverband gemetseld en zijn voorzien van een afsluitende uitgemetselde sierband. De uitgespaarde muuropeningen worden afgesloten door rollagen en bakstenen lekdorpels. Alle oorspronkelijke ramen zijn voorzien van een weldorpel. Bij enkele ramen is de roedenverdeling verwijderd en/of gewijzigd.
Het mansardedak van het voorhuis en het zadeldak van het achterhuis zijn gedekt met shingles en wateren af via houten bakgoten op getrapte klossen (voorhuis) en op de muur gelegde goten (achterhuis). Ongeveer halverwege de nok van het voorhuis is een gemetselde schoorsteen geplaatst.
De asymmetrisch ingedeelde voorgevel, twee traveeën brede gevel heeft in de linker travee een rondboogportiek waarin een paneeldeur met kijkraampje, zij- en bovenlichten met gekleurd glas-in-lood. De rechter travee is uitgebouwd met een gemetselde driezijdige erker. De erker heeft in de voorzijde een tweedelig kozijn en in de afgeschuinde zijde elk een enkelvoudig kozijn; alle met enkelruits schuiframen en glas-in-lood bovenlichten. Het balkon op de erker heeft een opengewerkte afzetting en is bereikbaar via een vernieuwde deur. Links hiervan bevindt zich een T-schuifraam met tweeruits bovenlicht.
Het voorhuis heeft in de linker zijgevel een koekoek in het trasraam, een klein rechthoekig venster en een groot venster met tweedelig kozijn (enkelruits schuiframen en glas-in-lood bovenlichten). Het achterhuis heeft een tweedelig kozijn waarin twee vernieuwde meerruits draairamen en een hoog in de gevel geplaatst klein valraampje.
In de rechter zijgevel van het voorhuis is een oorspronkelijk venster vervangen door een dubbele terrasdeur. De rechter zijgevel van het achterhuis is wit gesausd en bezit een driedelig kozijn met vernieuwde zesruits draairamen en een ingang met vernieuwde deur.
In de achtergevel bevinden zich een venster met zesruits raam, een klein verticaal venster met enkelruits onderraam en valraampje boven, en een zoldervenster met vernieuwd vierruits draairaam.
Het gemoderniseerde interieur heeft een gewijzigde ruimtelijke indeling.[1]
HistorieIn 1928 als deze woning gebouwd wordt is het perceel eigendom van de Woningbouwvereeniging ,,St.Jan Baptist”, maar datzelfde jaar komt de woning in eigendom van Johannes Cornelis Blijs, timmerman (geb. 20-12-1893 te Ravels (B), overl. 4-11-1960 te Eindhoven). In 1938 wordt de woning geveild en komt deze in handen van Cornelis Petrus van Hooff, gemeente-ontvanger van Eersel. (Geb. 2-5-1895 te Eersel, overl. 24-3-1954 te Eersel). Hij was getrouwd met Maria Francisca Bierens (Geb. 3-9-1895 te Hoogeloon, Overl. 4-4-1978 te Duizel). Begin jaren zestig is het eigendom overgegaan naar Cornelis Hubertus Johannes van Hooff (Geb. 27-11-1936 te Duizel). Die verkoopt het echter in 1964 aan Antonius Cornelis Maria Spooren, postbode (geb. 9-2-1935 te Hapert, overl. 5-4-2001 te Duizel) en zijn vrouw Christina Theresia Henriëtte van Hooff (geb. 12-1-1934 te Duizel, overl. 12-10-1986 te Duizel).[2]
WaarderingHet object heeft architectuurhistorische waarde
- als typologisch goed voorbeeld in exterieur van een dorpswoning uit 1929 in interbellum-architectuur, waarvan de hoofdvorm bewaard is gebleven. De detaillering, het materiaalgebruik en de gevel- en interieurindeling zijn op onderdelen (sterk) gewijzigd.
Het object heeft stedenbouwkundige waarde
- vanwege de markante situering aan een driehoekige, pleinvormige verbreding van de straat Smitseind bij de splitsing met de Oude Kerkstraat.[3]
Foto Winfried Thijssen (2024-01).
Voetnoten[1] Beschrijving uit Omschrijving monumenten door Gelders genootschap, datum omschrijving februari 1997 met kleine correcties.
[2] Uit gegevens van het kadaster, gemeente Duizel en Steensel, sectie A, 1832-1980, BHIC, aangevuld met gegevens van de burgerlijke stand Gemeente Duizel en Steensel, RHCE.
[3] Waardering uit Omschrijving monumenten door Gelders genootschap, datum omschrijving omschrijving februari 1997, met aanpassing van het bouwjaar.