Oude Postelseweg 15, 5521 RS Eersel

Bescherming Cultuurhistorisch waardevol gebouw
Monumentnummer 4.31.1.061
Categorie Gebouwen, woonhuizen
Oorspronkelijke functie Woonhuis
Huidige functie Woonhuis
Oorspronkelijk bouwjaar 1910

Beschrijving

Woonhuis, in 1910 gebouwd voor een gemeente veldwachter. Het vrijstaande pand bevindt zich in de oude kern van Eersel nabij de Markt, en is gesitueerd op een groot perceel aan de noordwestzijde van de Oude Postelseweg. Het perceel ligt net buiten de begrenzing van het beschermde dorpsgezicht. Aan de voorzijde staan twee eikenbomen. Achter het woonhuis bevinden zich een oude notenboom en een gemetselde waterput. De overigens gemoderniseerde tuin wordt van de straat afgescheiden door een lage beukenhaag.

In de loop der tijd is een aantal elementen veranderd: het woninginterieur is grondig gewij­zigd, de gevels zijn wit geschilderd en het verbouwde achterhuis is uitgebreid met een moderne garage.

Gedeeltelijk onderkelderde dorpswoning van één bouwlaag en zolderverdieping op rechthoekig grondplan. De wit geschilderde (niet oorspronkelijk) bakstenen gevels zijn in kruisverband ge­metseld en voorzien van een zwart gepleisterde plint. De uitgespaarde muuropeningen worden afgesloten door blinde segmentbogen. Het zadeldak tussen tuitgevels (met uitgemetselde schouders) heeft de nokrichting evenwijdig aan de straat, is belegd met gesmoorde Mulden­pannen en watert af via een geprofileerde bakgoot aan de voorzijde en een zinken mastgoot aan de achterzijde. Op de nokuiteinden zijn schoorstenen geplaatst.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een omvang van drie traveeën. De verdiept gelegen ingang in het midden bestaat uit een hardstenen stoepje en dorpel, een kozijn met vellingen waarin een paneeldeur, geprofileerd kalf en een bovenlicht met levensboom. De ingang wordt aan weerszijden geflankeerd door een zesruits schuifraam. De luiken zijn ver­nieuwd. Ter hoogte van de verdiepingsvloer zijn rechte ankers aangebracht. De voorgevel wordt afgesloten door een uitgemetselde dubbele bloktandlijst.

De rechter zijgevel wordt voor wat betreft de eerste bouwlaag gedeeltelijk aan het zicht ont­trokken door een niet oorspronkelijke uitbouw onder lessenaardak. Aan de achterzijde bevindt zich een zesruits schuifraam in een kozijn met vellingen (opkamer). De zolderverdieping telt twee zesruits ramen waarvan het bovenste gedeelte is uitgevoerd als klepraam.

De Linker zijgevel heeft op de begane grond aan de straatzijde een zesruits schuifraam van hetzelfde type als in de voorgevel. De zolderverdieping telt twee gewijzigde zesruits ramen van hetzelfde type als in de rechter zijgevel. Het hierop aansluitende voorste gedeelte van de achterbouw is niet oorspronkelijk.

De linker beuk in de achtergevel bezit een rechthoekig kelderlicht en daarboven een klein zesruits schuifraam. Rechts hiervan bevinden zich twee zesruits schuiframen van hetzelfde type als in de voorgevel. De op de achtergevel aansluitende langgerekte achterbouw heeft geschilderde gevels (blauw en wit, deels in halfsteensverband), een gedeeltelijk gewijzigde gevelindeling en een zadeldak waarop gesmoorde Muldenpannen.

Het gemoderniseerde interieur heeft een gewijzigde indeling.[1]


Historie

In 1909 koopt de gemeenteveldwachter Johannes van Bokhoven (geb. 8-10-1864 te Woensel, overl. 25-3-1927 te Eersel) een stuk grond op wat nu de Oude Postelseweg is. Een jaar later laat hij er een huis op bouwen. Johannes van Bokhoven was in 1906 aangesteld als gemeenteveldwachter in Eersel en zou dat blijven tot zijn dood in 1927, dus ruim 20 jaar. In 1916 verkoopt hij het huis, dat sinds die tijd vele malen van eigenaar wisselt: 1916: Laurentius Bierens, 1929: Maria Faassen, 1942: Hendrikus Verspeek, 1955: Johannes Cornelis Wils, 1959: Johan van Hulst, 1961: Leonardus Verburgt (sr.). Deze Leonardus Verburgt is de eerste die de woning uitbreidt en wel aan de achterzijde van de uitbouw die linksachter aan de woning zit. Daarna gaat de reeks van verkopen weer gewoon verder: 1964: Leonardus Verburgt (jr.), 1967: Annelie Tromp, 1969: Drs. Chaskel Katz. Drs. Katz vernieuwd de gehele uitbouw aan de linker achterzijde en bouwt ook de aanbouw aan de rechterzijde in 1972 erbij. In 1975 verkoopt hij het huis aan Cornelis Wilhelmus Maria Koot. Zij kopen ook het naast­liggende bouwperceel en breiden het huis in de jaren tachtig van de twintigste eeuw aan de linkerzijde verder uit met een garage.[2]


Waardering

Het object heeft stedenbouwkundige waarde

  • als markante dorpswoning aan de uitvalsweg van de Eerselse Markt die onderdeel uitmaakt van de historisch gegroeide oude dorpskern van Eersel, evenwel net buiten het van rijks­wege beschermde dorpsgezicht.

Afbeeldingen

Oude Postelseweg 15. Foto Winfried Thijssen (2022-07).

Foto Winfried Thijssen (2022-07).


Voetnoten

[1]    Beschrijving uit Omschrijving monumenten door Gelders genootschap, datum omschrijving januari 1997, met kleine aanpassingen.

[2]    Uit gegevens van het kadaster, gemeente Eersel, sectie F, 1832-1980, aangevuld met gegevens uit de burgerlijke stand van de gemeente Eersel, RHCE.