Nieuwstraat 51, 5521 CB Eersel

Bescherming Cultuurhistorisch waardevol gebouw
Monumentnummer 4.31.3.001
Monument naam Villa Lindenhof
Categorie Gebouwen, woonhuizen
Oorspronkelijke functie Woonhuis
Huidige functie Kantoorgebouw
Oorspronkelijk bouwjaar 1920-1921

Beschrijving
Voorportaal van Nieuwstraat 51, met rechts onder het raam de gedenplaat. Foto Winfried Thijssen.

Voormalige fabrikantenvilla van Harry Aarts, villa “Lindenhof” gebouwd in 1920-1921. Harrie was de zoon van weduwe Aarts van sigarenfabriek wed. Aarts en Zn. Door de neergang van de sigarenindustrie in die tijd kwam ook de fabriek in de problemen. Toen de villa af was, moest Harrie Aarts het verkopen.

Het vrijstaande pand bevindt zich in de kern van Eersel, en is gesitueerd op een groot en diep perceel aan de zuidzijde van de Nieuwstraat. De Nieuwstraat is om­streeks 1850 aangelegd als Nieuwe Eindhovense Grind­weg, werd in 1897 uitgebreid met een tramlijn en kreeg in het begin van de twintigste een verhard wegdek. Ruim gesitueerde villa’s en rijke dorpswoningen bepalen het oude bebouwingsbeeld.

De villa heeft zadel- en schilddaken die oorspronkelijk met riet gedekt waren, maar tegen­woordig met tuile du nord-pannen. Vooruitspringende hoek­risalieten met topgevels. In de portiek bevindt zich rechts naast de voordeur een gedenkplaat met daarop “F.L.J.J. Aarts – 2 APRIL 1920”. Het onderste deel van de eerste ver­dieping is van baksteen en alles daarboven van pleisterwerk. De raamindeling is vereenvoudigd rond 1970. Voor aan de straat staan twee hekpijlers met naamplaat in terracotta.[1]


Historie

Francis Aarts, landbouwer en burgemeester van Eersel van 1869 – 1884, kocht in 1879 een stuk grond dat nu op de hoek van de Nieuwstraat en de Odradastraat ligt. Na zijn dood in 1884 komt die grond op naam van de dertig jaar jongere weduwe Ludovica Moeskops. In 1895 richt de weduwe Aarts samen met haar twee zonen Harrie en Frans Aarts een sigarenfabriek op, die op de Markt gevestigd was, op de plaats waar nu Markt 29 is. De grond aan de Nieuwstraat komt aanvankelijk op naam van de Firma ,,Wed. Aarts en zonen”, maar in 1920 koopt de jongste zoon Henricus Franciscus Josephus (Harry) Aarts het over en laat er een huis bouwen.

Eerste steen gelegd in 1920. Foto Winfried Thijssen.Op 2 april 1920 wordt de eerste steen gelegd, met daarop “F.L.J.J. Aarts”, dat is de oudste zoon van Harry, Franciscus Leonardus Jacobus Joseph Aarts (geb. 20-10-1910 te Eersel). Waar dit gebruik vandaan komt om de naam van de oudste zoon op de eerste steen te zetten is mij niet bekend, maar je ziet het wel bij meer huizen in Eersel. Waarschijnlijk is het huis in 1921 af gekomen. Lang heeft Harry Aarts echter niet van het huis kunnen genieten, want in de jaren twintig kwam de sigaren­fabriek in zwaar weer. In 1925 heeft het huis tijdelijk op naam gestaan van de Betuwsche Hypotheekbank en in 1926 wordt het uiteindelijk definitief verkocht aan Notaris Petrus Fredericus Lambertus Andreas Maria Koten (geb. 22-10-1886 te Grevenbicht, overl. 19-8-1939 te Eersel). Na de dood van de notaris in 1939 blijft de weduwe, Hendrika Maria Elisabeth Moonen (geb. 7-3-1893 te Eersel), in het huis wonen. In 1956 wordt het verkocht aan Maartje Coerse en haar man Pieter Christoffel Brekelmans, een fabrikant. In 1967 wordt er links naast het huis een garage met daarachter een fabriek gebouwd. In 1977 komt het huis op naam van de zoon Pieter Maarten Brekelmans. Hij verkoopt het in 1985 aan de Stichting Regionaal Centrum voor Algemeen Maatschappelijk Werk en Gezinszorg “De Kempen”. Die bouwen het huis aan de achterzijde verder uit.[2]

Inmiddels zit Kantoor Lindenhof Accountants en Belastingadviseurs in het pand.


Waardering

Het object heeft stedenbouwkundige waarde

  • als essentieel onderdeel van de ruim gesitueerde rijke bebouwing aan de Nieuwstraat, ver­bonden met de ontwikkeling van Eersel qua infrastructuur, uitbreiding van de bebouwde kom en de vestiging van notabelen.

Het object heeft cultuurhistorische waarde

  • als voormalige fabrikantenvilla van de sigarenfabrikant Harry Aarts, verbonden met deze in sociaaleconomisch opzicht zo belangrijke nijverheid voor de gemeente Eersel gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw, en welke tot in de eenentwintigste eeuw heeft voort­geleefd in de fabrieken van Agio (Duizel) en Wintermans (Eersel).

Afbeeldingen

De Lindenhof in de twintiger jaren van de twintigste eeuw. Foto collectie HSH De Acht Zaligheden.

De Lindenhof in de twintiger jaren van de twintigste eeuw. Foto collectie HSK De Acht Zaligheden.

De Lindenhof in de twintiger jaren van de twintigste eeuw. Foto collectie HSK De Acht Zaligheden.

De Lindenhof in de twintiger jaren van de twintigste eeuw. Foto collectie HSK De Acht Zaligheden.

De Lindenhof in 1981, toen BTI Bremi er nog gevestigd was. Foto Wies van Leeuwen, collectie BHIC, nr. PNB001016267.

De Lindenhof in 1981, toen BTI Bremi er nog gevestigd was. Foto Wies van Leeuwen, collectie BHIC, nr. PNB001016267.

Nieuwstraat 51. Foto Winfried Thijssen (2022-11).

Foto Winfried Thijssen (2022-11).


Voetnoten

[1]    A. Dams e.a., ”Drie Zaligheden, Eersel Duizel Steensel”, De Kempen Pers, Hapert, 1989, p.240 en p.254-255.

[2]    Uit gegevens van het kadaster, gemeente Eersel, sectie A en F, 1832-1980, aangevuld met gegevens uit de burgerlijke stand van de gemeente Eersel, RHCE.