Bescherming | Cultuurhistorisch waardevol gebouw |
---|---|
Monumentnummer | 4.31.1.101 |
Categorie | Gebouwen, woonhuizen |
Oorspronkelijke functie | Hotel |
Huidige functie | Restaurant |
Oorspronkelijk bouwjaar | ca. 1890 |
Gebouw van twee verdiepingen en een zolder, met een zadeldak evenwijdig aan de straat, gedekt met zwarte pannen. De gevel is verschillende keren aangepast en is gebouwd van rode, ongeschilderde bakstenen. De onderverdieping heeft van links naar rechts een poort, een raam, een grote winkelpui met eerst een deur, een aantal aaneengesloten ramen die vanaf de grond beginnen, weer een deur. Na de winkelpui zit rechts nog een raam. De poort en de buitenste twee ramen lijken nog redelijk op dezelfde plaats te zitten als aan het begin van de twintigste eeuw, maar het middelste stuk is helemaal aangepast. De bovenverdieping heeft zes ramen, gelijkelijk verdeeld over de breedte van het pand. Oorspronkelijk liep de bovenverdieping niet door tot boven de poort zoals nu het geval is. Bovendien zaten er aan het begin van de twintigste eeuw ook zes ramen in, maar was het gebouw dus smaller. Op zolder zitten aan de straatzijde drie dakramen aan de rechter zijde.
HistorieIn 1832 stond het pand op naam van Adriaan Rombouts, landbouwer. Deze overlijdt in 1856, maar pas in 1869 komt het pand met bijbehorend perceel in de verkoop. Arnoldus Wijnen wordt de nieuwe eigenaar. Hij is koopman of tapper in Bergeijk en later ook in Eersel. Het beroep van Arnoldus verandert later in “herbergier”, dus waarschijnlijk is hij zich omstreeks die tijd al gaan richten op de ruimere mogelijkheden die overnachtingen aan reizigers bood. Rond 1890 is er sprake van bijbouw en opbouw, dus waarschijnlijk is toen een groot deel van het huidige gebouw tot stand gekomen.[1] Op 13 augustus 1887 verschijnt in de krant een bericht van A. Wijnen dat hij zijn hotel heeft geopend.[2] Het gaat hier om het welbekende Hôtel De Engel, dat hij samen met zijn vrouw Cornelia tot zijn overlijden in 1901 heeft beheerd. De familie blijft het hotel na de dood van Arnoldus echter wel voortzetten. In 1910 heeft dochter Arnoldina Wijnen het beheer overgenomen, samen met haar echtgenoot Franciscus J.J. Aarts. In september 1916 wordt het hotel te koop gezet en overgenomen door Adriaan Verdonschot, die het in 1923 weer doorverkoopt aan Cornelis van Woerkum. Deze familie Van Woerkum heeft dan al enkele generaties voortgebracht die als textielventers of textielmarskramers door de Kempen trokken. Ze hadden eerder een winkel in Eersel in textiel. Cornelis overlijdt echter al een jaar na de overname van het pand, een jong gezin met acht kinderen achterlatend. De weduwe zet de winkel echter wel voort en krijgt al snel hulp van de oudste kinderen. In de jaren dertig nemen de zonen Frans en Cees de zaak samen over en gaan verder in manufacturen en kleding aan de Markt en zo ontstaat de naam Gebr. Van Woerkum. In 1976 nemen drie van de kinderen van Cees de zaak over, want hun oom Frans was kinderloos gebleven. Zij zetten de zaak voort tot oudjaar 2006 en dan verdwijnt het bijna honderd jaar oude familiebedrijf definitief uit het Eerselse straatbeeld.[3]
Daarna heeft in 2014 na een flinke verbouwing de Pannenkoekenbakker een paar jaar in dit pand gezeten, maar in 2021 is dat restaurant definitief gestopt. Sinds juli 2023 zit er de Cosy foodbar in.
AfbeeldingenLinks Hotel Den Engel, in het begin van de twintigste eeuw (ca. 1915). Foto Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort / 9.849.
Markt 7-9 in 1970, toen met de damesmodezaak van Gebr. Van Woerkum. Foto L.M. Tangel, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort / 134.172.
Foto Winfried Thijssen (2023-01).
Voetnoten[1] Grielen, Harrie, Panken, Pierre; “Huizen en families aan de Markt, deel IV”, De Rosdoek 160, december 2016, pag.4-11.
[2] Provinciale Noordbrabantsche en ’s Hertogenbossche courant, 13-08-1887.
[3] Grielen, Harrie, Panken, Pierre; “Huizen en families aan de Markt, deel IV”, De Rosdoek 160, december 2016, pag.4-11.