Hint 6, 5521 AH Eersel

Bescherming Gemeentelijk monument
Monumentnummer 4.31.1.035
Categorie Gebouwen, woonhuizen
Oorspronkelijke functie Woonhuis
Huidige functie Woonhuis
Inschrijving register 10 september 2002
Oorspronkelijk bouwjaar 1891

Beschrijving
Voordeur van Hint 6 met tweeledig bovenlicht en hardstenen stoepje

Dit woonhuis uit 1891 bevindt zich in de kern van Eersel en is gelegen in het beschermde dorpsgebied: een langgerekt plein bestaande uit de verbrede noord-zuid gerichte straten het Hint en de Markt, met lindenbeplanting, voormalige boerderijen (m.n. aan het Hint) en dorpswoningen. De oudste bebouwing heeft de noklijn haaks op het ‘straatplein’, de jongere bebouwing overwegend evenwijdig. Dit pand is gesitueerd aan de westzijde van het Hint nabij de kruising met de Duizelseweg, staat in de rooilijn en heeft de noklijn evenwijdig aan het Hint. De bijgebouwen, op het achtererf en aan de rechter zijde (Hint 6a), komen niet voor bescherming in aanmerking.

Deels onderkelderde eenvoudige dorpswoning van één bouwlaag en zolderverdieping op recht­hoekig grondplan (drie beuken). De bakstenen gevels met trasraam zijn in Vlaamsverband gemetseld met gesneden voegen en worden afgesloten door uitgemetselde rollagen. De uit­gespaarde muuropeningen worden afgesloten door rechte strekken en kunststenen lekdorpels. Het zadeldak heeft de noklijn evenwijdig aan het Hint, is belegd met rode verbeterde Hollandse pannen en watert af via een houten bakgoot aan de voorzijde en een zinken mast­goot aan de achterzijde. De schoorstenen op de nok­uit­einden worden afgesloten door een uitgemetselde rol­laag. Het dakschild aan de achterzijde is ingeknikt en lager doorgetrokken. In het voor- en achterschild is een moderne dakkapel geplaatst.

De regelmatig ingedeelde voorgevel heeft één venster aan weerszijden van een ingangs­portiek. De verdiept gelegen ingang bestaat uit een hardstenen stoepje, dorpel en neuten; een kozijn met kwartrond hoekprofiel; een paneeldeur en een tweedelig bovenlicht. De ven­sters bestaan uit een kozijn met kwartrond hoekprofiel waarin een zesruits schuifraam met luiken.

De linker zijgevel wordt gedeeltelijk aan het zicht ont­trokken door een lagere uitbouw onder zadeldak (van ondergeschikt belang voor de bescherming). In de begane grond bevindt zich aan de straatzijde een drieruits halfvenster met luik, en in de zolderverdieping een vernieuwd stolpraam.

De eerste bouwlaag van de rechter zijgevel bezit van links naar rechts een dichtgemetseld halfvenster (lek­dorpel, strek en luik nog aanwezig), een rechthoekig kelderlicht in het trasraam en twee nieuwe vierruits draairaampjes (twee oorspronkelijke grote vensters zijn dicht ge­metseld). De zolderverdieping telt twee rechthoekige vensters met enkelruits stolpramen.

De achtergevel is volledig vernieuwd.

Het gemoderniseerde interieur heeft een gewijzigde indeling.[1]


Historie

Bij het begin van het kadaster in 1832 stond hier al een boerderij. Die behoorde toe aan Francis Goudsmits (geb. 20-2-1776 te Eersel, overl. 13-8-1847 te Eersel). Na zijn dood kwam de woning in handen van de dochter Aldegonda Goudsmits (geb. 1-10-1817 te Eersel, overl. 4-1-1892 te Eersel). In 1889 gaat de woning over naar haar jongere broer Hendricus Goudsmits (geb. 31-12-1819 te Eersel, overl. 3-4-1902 te Eersel). In 1891 laat hij de woning herbouwen en waarschijnlijk kreeg het huis voor een belangrijk deel het uiterlijk zoals het nu nog is, in ieder geval het vooraanzicht. In 1905, als Hendricus al een paar jaar overleden is verkoopt de weduwe Johanna Kwinten (geb. 10-2-1833 te Eersel, overl. 5-2-1919 te Gestel) het huis aan Adriaan van Gils. In 1912 bouwt hij een schuur op de plaats waar nu Hint 6a is. Hij verkoopt de woning in 1916 aan Josephus Martinus Wintermans, een landbouwer uit Eersel. In 1926 wordt er verbouwd. Wat er precies gebeurt aan het huis is niet met zekerheid vast te stellen, maar de buitenste afmetingen van zowel het huis als de schuur zijn niet gewijzigd. In 1947 verkoopt Josephus de woning aan zijn zoon Godefridus Martinus Wintermans (geb. 1-8-1913 te Eersel, overl. 16-5-1995 te Bladel). Die verkoopt de woning op zijn beurt in 1974 aan Adrianus (Ad) Hendrikus Josephus Wintermans, de oud-directeur van de Agio sigarenfabriek in Duizel. Tenslotte verkoopt hij de woning op Hint 6 in 1981 aan zijn dochter Charlotte (Lotte) Anne-Marie Wintermans en haar man de architect Eduard Anton Jan Kerssemakers. Zij verbouwen het huis grondig. Het achterste deel van de woning wordt afgebroken en er wordt een gebouw achter in de tuin bijgebouwd. Tegelijkertijd wordt ook de schuur naast het huis, Hint 6a, uitgebreid en tot winkel omgebouwd. Ondanks dat Lotte daar al jarenlang haar schoonheidssalon heeft, bleeft deze winkel echter wel in handen van Ad Wintermans.[2]


Waardering

Het object heeft architectuurhistorische waarde

  • als goed en vrij gaaf voorbeeld in exterieur (met uitzondering van de achterzijde!) van een eenvoudige dorpswoning uit 1891, die wordt gekenmerkt door een traditionele symmetri­sche hoofdopzet en bescheiden metselwerk-accenten. Het interieur is grotendeels gewijzigd.

Het object heeft stedenbouwkundige waarde

  • als essentieel onderdeel van het beschermde dorpsgezicht Markt-Hint en omgeving, dat van nationaal belang is wegens de kwaliteit van de bebouwing als geheel en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen en verkavelingen; een typisch Brabantse dorpsomgeving met een zekere structurele en visuele gaafheid.[3]

Afbeeldingen

Hint 6 in 1981. Foto Wies van Leeuwen, collectie BHIC, nr. PNB001016192.

Hint 6 in 1981. Foto Wies van Leeuwen, collectie BHIC, nr. PNB001016192.

Foto Winfried Thijssen (2023-08).

Foto Winfried Thijssen (2023-08).


Voetnoten

[1]    Beschrijving uit Omschrijving monumenten door Gelders genootschap, datum omschrijving oktober 1996, met aanpassing van het bouwjaar.

[2]    Uit gegevens van het kadaster, gemeente Eersel, sectie F, 1832-1980, aangevuld met gegevens uit de burgerlijke stand van de gemeente Eersel, RHCE.

[3]    Waardering uit Omschrijving monumenten door Gelders genootschap, datum omschrijving oktober 1996, met aanpassing van het bouwjaar.