Wevers in Woldere – 150 jaar Linnenweverijen Van Dijk en Zn.

Titel Wevers in Woldere – 150 jaar Linnenweverijen Van Dijk en Zn.
Omslag Cover of Wevers in Woldere – 150 jaar Linnenweverijen Van Dijk en Zn. book
Content

Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Van Dijk & Zn. is dit boek geschreven door Jaap Walinga in samenwerking met Theo van Dijk.

De Stichting Waalres Erfgoed heeft onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het bedrijf. Drie jaar heeft dit onderzoek geduurd, er zijn vele archieven en oude documenten geraadpleegd en nageplozen om tot dit resultaat te komen.

Uit de mededelingen van Van Dijk senior weet men dat het begin van de jaren vijftig (vorige eeuw) een moeilijke periode was. De toenmalige (huis)bank, de Twentse Bank, hield (daarom) de hand op de knip. Maar in 1957 kon de NMB het bedrijf een door de Staat gegarandeerde lening verstrekken. Hiermee konden de plannen voor het opzetten van een gordijnstoffencollectie gerealiseerd worden. Dat was het begin van Kendix.

Peter Sanders vernieuwde in de jaren zestig de hele administratieve procedure rondom de productie en verkoop, zodat de directie beter gefundeerde beslissingen kon nemen. Ook in deze tijd ging, onder leiding van Piet van Mierlo, de verkoop steeds beter lopen.

De reorganisatie van de productie en de modernisering van het machinepark werd na 1965 mijn eerste taak.

Rond 1970 ging het bergafwaarts met de textielindustrie in Nederland. Een rechtstreeks gevolg van het regeringsbesluit de ’textiel’ geen steun meer te geven. Deze arbeidsintensieve bedrijfstak was volgens de toen gangbare opvatting meer geschikt voor de ontwikkelingslanden. Veel textielbedrijven hebben in deze tijd het loodje gelegd. Gedeeltelijk door slecht management, maar ook omdat bij veel familiebedrijven het bedrijfsbelang niet altijd voorop stond.

De directie besloot daarom meer te gaan investeren in de markt, en minder in gebouwen en machines. Goederen die we elders goedkoper konden inkopen moesten we niet meer zelf produceren. Daarom werden de eenvoudige weefgetouwen voor het vervaardigen van beddengoed vervangen door moderne machines voor het fabriceren van hoogwaardige weefsels. Nijverdal ten Cate heeft aan deze omschakeling een aanzienlijke financiële bijdrage geleverd.

Dividend werd in deze moeilijke tijd niet uitgekeerd. Alle beschikbare middelen werden geïnvesteerd in het bedrijf. De financiële basis bleef daardoor zeer gezond.

Een ander belangrijk moment: in 1971 besloot Van Dijk senior de aandelen van het bedrijf niet te verdelen onder zijn kinderen, maar het te verkopen aan Piet van Mierlo, Peter Sanders, Frans junior en Toon van Dijk. Hij was van mening dat op deze wijze de continuïteit van het bedrijf beter gewaarborgd was. De desastreuze gang van zaken vrij veel familiebedrijven had hem daarvan overtuigd.

Na het moeilijke begin van de jaren zestig (vorige eeuw) groeide Kendix met tientallen procenten per jaar. Verkoopkantoren werden gevestigd in: Engeland, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en België.

Ook Van Dijk & Zn. kwam de moeilijke jaren te boven en groeide daarna snel. De oprichting van de Rentex-organisatie lag daaraan ten grondslag. ook Rentex kreeg kantoren in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, België, Noord-Ierland en Italië.

Het succes van het bedrijf is niet in de laatste plaats te danken aan de goede samenwerking tussen alle mensen die meegewerkt hebben aan bloei van ‘onze’ onderneming. De vele genoeglijke feesten getuigen hiervan. Het is daarom niet verwonderlijk dat zoveel mensen een zeer lang dienstverband met het bedrijf hebben gehad

Van Dijk Waalre, een begrip in de ‘Textiel’.

 

ZESTIG JAAR KENDIX IN VOGELVLUCHT

Het merk Kendix International Textiles is in 1958 opgericht door de eigenaar van Linnenweverij van Dijk, een ambachtelijke Brabants familiebedrijf uit 1848. De nieuwe naam markeert de andere koers en internationale artistieke ambities.

Kendix richt zich van meet af aan op de top van de markt. Het bedrijf produceert hoogwaardige stoffen met een karakteristiek design. Daarvoor trekt Kendix inventieve afgestudeerden van kunstacademies aan. Al gauw presenteert het bedrijf collecties in Amsterdam, Frankfurt en Parijs. Het merk wordt steeds bekender in binnen- en buitenland en maakt een onstuimige groei door.

ALLES IN EIGEN HAND

In 2005 heeft Kendix na allerlei omzwervingen een thuis gevonden bij Artex, onderdeel van multinational Hunter-Douglas. Het bedrijf is uitgegroeid tot een wereldwijd befaamd producent van exclusieve, trendsettende stoffen van een superieure kwaliteit. Vormgeving, weefsels en materialen voldoen aan hoge esthetische en technische maatstaven. Kendix ontwerpt en ontwikkelt elke collectie in eigen huis, van eerste concept via schetsontwerp, kleuruitwerking en vertaling in garens en weefstructuren tot het uiteindelijke dessin.

EEN COMPLEMENTAIRE ONTWERPLIJN

Op de 60e verjaardag van Kendix is het in 2018 tijd voor een vervolgstap: de collectie onder de noemer inspiration for modern living is te beperkt om het hele spectrum van onze ontwerpvisie en inspiratie te vangen. Daarom introduceren we de tweede, aanvullende collectielijn Kendix Allure, voor mensen met hartstocht voor ingetogen luxe. Het ontwerp-dna van Kendix verloochent zich niet. Daarom delen beide collectielijnen het gebruik van eersteklas materialen en een zelf gecomponeerd kleurenpalet.

Onze ontwerpers wijden zich vol overgave en vindingrijkheid aan iedere collectie. Hun oorspronkelijke kijk op kleur, textuur en dessins en hun kennis van materiaal en textielbewerkingen vormt de kracht van Kendix. Ze zijn opgeleid aan gerenommeerde academies waaronder de nabije Design Academy in Eindhoven. Daarna deden ze waardevolle praktijkervaring en kennis van op bij internationaal bekende ontwerpers, trendanalisten en architecten. Ze blijven hun creativiteit gretig voeden door trends en ontwikkelingen te volgen in architectuur, kunst en design.

 

 

Auteur Jaap Walinga i.s.m. Theo van Dijk
Uitgever Stichting Waalres Erfgoed in opdracht van B.V. Linnenweverijen v/h Van Dijk & Zonen
Jaar 1998
Aantal pagina's 120
Rubriek Cultuurgeschiedenis, Nijverheid en industrie, en Volkskunde
Periode 19de Eeuw (Industrialisatie) - 1800 tot 1900, 20ste Eeuw 1ste helft -1900 tot 1950, 20ste Eeuw 2de helft - 1950 tot 2000, en Tweede Wereldoorlog - 1940 tot 1945
Regio De Kempen (NL) en Zuid-Oost Brabant
Plaatsnaam Aalst-Waalre en Waalre
Locatie 06-5-29