Content |
Oorspronkelijke titel: Begegnungen mit dem Vormenschen (Diederichs Verlag, Keulen-Klettenberg) vertaald door Jan Vrijman
Inleiding:
In de laatste jaren is de belangstelling voor de afstamming van de mens opvallend toegenomen. De afstammingstheorie, vroeger vaak geloochend en bestreden, begint zich thans, door nieuwe vondsten en ontdekkingen, te ontpoppen als een realiteit, als een historisch feit van het grootste formaat.
Allengs ontdekt de mens dat hij niet eenvoudig is wat hij is maar wat hij geworden is.
In de afgelopen halve eeuw is veel wetenschappelijk werk verricht om het raadsel van de afstamming van de mens op te lossen. Er zijn diverse boeken over de stand van dit vraagstuk verschenen, doch zelden een als hier aangeboden wordt. Het gaat er de auteur niet alleen om een algemeen begrijpelijke samenvatting te geven, maar ook en vooral om de lezer volop te laten meeleven met de spanning van het onderzoek. Hij leidt hem van vindplaats tot vindplaats en laat hem ooggetuige zijn van revolutionaire ontdekkingen.
Von Koenigswald beschrijft hoe hij er toe kwam juist op Java menselijke fossielen te zoeken en hoe hij deze ook werkelijk vond, iets wat hem een wereldfaam bezorgde. De Utrechtse professor vertelt van zijn speurtochten in Chinese apotheken, waar hij in de zogenaamde ‘drakentanden’ kiezen van een prehistorische reus herkende. Wij volgen hem naar Afrika, Engeland en de beroemde grot van Lascaux.
Inhoud:
Voorwoord
- Inleiding – De schedelboom.
- Java I – De steen van Trinil – Van Darwin tot Dubois – De eerste schedel.
- China – De draak en de Pekingmens – Het spoor van de reus.
- Java II – De koppensnellers van Ngandon – Het kind van Modjokerto – De tweede schedel – De Meganthropus en zijn tijdgenoten – De stenen van Patjitan – De reus en de tanden van de bliksem.
- Afrika – Het eiland der apen – De halfmensen van Zuid-Afrika – De kloof van Oldoway en het meer van Olorgesailie.
- Europa – De bedrieger van Sussex – De grot van Lascaux
- Nawoord – De familie Mens
|