Content |
Uitgegeven bij gelegenheid van de onthulling van het Standbeeld van Mgr. Bekkers te Sint-Oedenrode en de expositie over zijn leven in april – mei 2002.
Uit het Woord vooraf:
Wij schrijven een en twintig mei negentien honderd zes en zestig. Het is vandaag een week geleden, dat Wilhelmus Marinus Bekkers, bisschop van ‘s-Hertogenbosch, in Sint -Oedenrode ten grave werd gedragen.
Ik schrijf deze woorden op 200 meter van zijn graf. De drie ramen hierboven in mijn klaslokaal zien uit op het kerkhof. Ik zie de mensen af en aan lopen en de menigte bloemenkransen zie ik licht afstreken tegen het groene gras van de “Odaberg”, waarop de kapel staat en waarvoor het graf van de bisschop ligt…..
Het is precies een week geleden, de indrukwekkende uitvaart. De kardinaal kwam ervoor naar de Rooi en via de TV was geheel Nederland er getuige van.
Honderdduizend mensen van heinde en verre. Kwamen ze alleen voor het graf, of ook om te zien waar hij geboren werd? Ik hoorde vertellen, dat men rondom de boerderij van moeder Bekkers stenen opraapte als souvenirs en stukken hout meenam! Ik veronderstel dat velen ook kwamen om het dorp op zich eens te zien, waar die bisschop per sé begaven wilde worden. Ik zag de mensen rondkijken op het oude ruime marktplein en op het kerkplein, met een gezicht van “Hier kwam hij dus vandaan, hier groeide hij op en hier wilde hij terugkeren”.
Inhoud:
Een woord vooraf
- Waar de bisschop geboren werd
- Eerschot, de oudste kern van Sint-Oedenrode
- Het oude marktplein en wat daaraan vastzit
- Van kapittelkerk van Sint-Oda tot parochiekerk van Sint-Martinus
- Van graafschap via stadsrechten tot hoofdplaats van Peelland
- Van een kasteel via een fabriek naar de school van Rinus Bekkers
- Oda, die aan Rode haar naam gaf
- Een krans om de “Oude Vrijheid”
- Plattegronden en kaartjes
- Naschrift
- Naschrift bij de tweede druk
- Beknopt historisch overzicht
|