Content |
Inleiding:
Het onderwerp van deze studie is de visserij met ankerkuilen. Een ankerkuil is een groot trechtervormig net dat naast het vissersvaartuig, de schokker, in stromende water wordt gezet.
Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw komt deze vorm van visserij betrekkelijk plotseling tot grote bloei, verspreidt zich vanuit de zuidelijke delta over Rijn en Maas, en verdwijnt daar weer, na er ongeveer zestig jaar intensief te zijn bedreven. De ankerkuil keert als het ware terug tot zijn geboortegrond en blijft daar als vanouds toepassing vinden, totdat eind 1970 de afsluiting van het Haringvliet het vissen met deze kuilen onmogelijk maakte.
Hoewel de vissers van Hollands Diep en Haringvliet hun techniek ‘exporteerden’ naar Rijn en Maas. zijn er tussen de ankerkuilvisserij van deze beide gebieden zodanig grote verschillen dat er sprake is van gescheiden werelden.
Dit boek behandelt opkomst, bloei en ondergang van de ankerkuilvisserij van de bakermat: Hollands Diep en Haringvliet.
Inhoud:
Voorwoord
- Inleiding / overzicht.
- Techniek en Vis – Inleiding – Het tuig – De schepen – De vis – Vis en seizoen – Noten
- Tijd en Ruimte – Inleiding – Historische plaatsbepaling – Geografische plaatsbepaling – Ondergang – Noten
- Wet en Pacht – Inleiding – Wettelijke kaders – Bezwaren tegen de kuil – Pacht en ontwikkelingen – Noten
- Economie en Samenleving – Inleiding – Werkgelegenheid en productiviteit – De handel in vis – Opbrengsten en inkomsten – Het dagelijkse leven van de ankerkuiler – Noten
- Synthese – Inleiding – Periodisering: het opgaan, blinken en verzinken van de ankerkuilvisserij – Tot slot – Noten
- Archivalia
- Gedrukte bronnen en literatuur – Lijst van afbeeldingen – Verklarende woordenlijst en gebruikte afkortingen
- Bijlage Aanvoercijfers Moerdijk en Willemstad 1921-1970 – Index van geografische namen – Index van persoonsnamen – Curriculum vitae auteur
|