Schakels in de tijd – 100 jaar zorg in de Kempen

Titel Schakels in de tijd – 100 jaar zorg in de Kempen
Omslag Cover of Schakels in de tijd – 100 jaar zorg in de Kempen book
Content

Schakels in de tijd –  100 jaar zorg in de Kempen: Van liefdesgesticht tot centrum voor mensen met een verstandelijke handicap 1901 – 2001

Uit het Voorwoord:

  • Het vieren van een jubileum van 25 jaar en zelfs van 100 jaar lijkt niet spectaculair. We pakken liever uit met jubilea die een langere periode omvatten. Toch hebben wij besloten aan deze beide jubilea uitgebreid en -voor ons doen ook heel officieel’- aandacht te besteden. Eén van de hoogtepunten is de fototentoonstelling die deze jubilea gedenkt in dit jubileum boek dat uit deze tentoonstelling voortkomt.
  • We willen terugkijken naar het verleden. Naar wat gedaan is, maar vooral ook naar de inspiratie van waaruit diegenen die de eerste opzet en uitbouw van ´het klooster´op zich namen aan het werk gegaan zijn. In de taal van hun tijd spraken ze van ´liefdewerk´een term die wij nu niet meer gebruiken+ het klinkt te theatraal en is in onze ogen te pompeus.
  • We willen kijken naar ‘ons’ heden. De zelfstandigheid betekende een eigen bezieling vinden en een eigen organisatie opbouwen. Niet meer als onderdeel van een religieus instituut, maar wel bezield met dezelfde zorg voor mensen die in een zwakke positie verkeren.
  • We willen kijken naar de toekomst. Vanuit dit ´midden in de ontwikkelingen´staan, kijken we naar de toekomst en werken actief mee deze toekomst vorm en inhoud te geven. Waarschijnlijk beleven we deze toekomst niet meer als zelfstandige instelling, maar als onderdeel van een groter gefuseerd geheel.

Uit de Inleiding

Het jubileum en de komende fusie met de Stichting ´Werken en Wonen´is aanleiding geweest om de afgelopen 100 jaar in grote lijnen vast te leggen. In deze eeuw groeide het liefdewerk van de zusters van de congregatie van Schijndel uit tot de hedendaagse Donksbergen. Het pretendeert niet een wetenschappelijk geschiedenisboek te zijn. Het boek is geschreven voor de cliënten, ouders en familieleden, vroegere, huidige en toekomstige medewerkers en voor al diegenen die belangstelling hebben voor het klooster en de activiteiten die daar uit zijn voortgekomen.

Inhoud:

Voorwoord

Inleiding

Deel 1 De periode van de oprichting van het St. Jacobusgesticht 1902 / 1956 – De eerste bewoners van het St. Jacobusgesticht te Eersel – De zusters van de congregatie van Liefde van Schijndel – De maatschappelijke functies – De gezondheidskolonie – Opvang van oorlogsvluchtelingen.

Intermezzo – Geschiedenis van de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap

Deel 2 De periode Huize de Kindervriend en Huize St. Jozef 1956 – 1974  – Huize de Kindervriend – Huize St. Jozef – De grote jongens op zolder – De eerste paviljoens in Duizel – Zwakzinnigenzorg-Opleiding en verzorgsters intern – Financiering – Wisseling van de wacht

Deel 3 De periode Donksbergen 1974 – 2001  – De periode van 1974 tot 2001 De Donksbergen – De ouders – De Donksbergen als woon- en leefgemeenschap – De Donksbergen als werkgever – De architecten – Zorgvernieuwing – De toekomst – Slot

Colofon

Auteur Redactie Thea Moors, Ton Cox, Rik Spooren, Jan Paulusse, Barend Kuipers
Uitgever De Donksbergen, Eersel (Verhagen Grafische Media)
Jaar 2001
ISBN 90-76014-03-5
Aantal pagina's 132
Rubriek Cultuurgeschiedenis, Economische en sociale geschiedenis, Gebouwen en architectuur, Kerkgeschiedenis, en Sociale groepen en groeperingen
Periode 20ste Eeuw 1ste helft -1900 tot 1950 en 20ste Eeuw 2de helft - 1950 tot 2000
Regio De Kempen (NL) en Zuid-Oost Brabant
Plaatsnaam Duizel en Eersel
Locatie 04-4-10