Ollieklonje

Titel Ollieklonje
Omslag Cover of Ollieklonje book
Content

Nur 610

Inleiding:
Dialecten dreigen te verdwijnen. Toch zijn er nog veel dialectsprekers. En de dorps- en streektalen staan meer dan ooit in de belangstelling. Iemand die geregeld over dialecten schrijft, is de Brabantse taalkundige en schrijver Wim Daniels. Van zijn hand is een groot aantal boeken verschenen over taal- en taalverschijnselen. Ook schrijft hij columns voor het Eindhovens Dagblad en Brabants Dagblad. Een van zijn eerste boeken was ’n Schon Boks.
Enkele hoofdstukken uit dat boek (dat allang niet meer verkrijgbaar is) zijn nu samen met nieuwe Brabantse teksten gebundeld in deze uitgave, waarin op vaak speelse en humoristische wijze getoond wordt wat de kracht en aard van het Brabantse dialect is.

Inhoud:

Inleiding – Smoeder – Smèèrt – Alling – Brabantse namen – Ollieklonje – Ho, siste hij – Sanneke Bogers – ”n Schon Boks – Kleure is geld beure – Wittenie – Het is nogal Piet de Wit – Bakkesen – Mondfiat – Apendalder – Plato en Betje Plek – Gilde(n)broeder – De buil van….-  Houdoe (1) – Dy âlde Frits – Op de jaarmarkt – Kernnamen – Burrie, Geujendienevuil – Centen – Ik zeg…. – Brabantse kenmerken – Fibberwari – Van Lierop naar Breda – Brabantse zei-spreuken – Bukkem – Van riptum mortus est zijn – Mik en romme – De aardappeleter – De Pijpekop – De Bakelse metten – Schèle prei – Durpul – Onze Jan – De bende van Jan Kardoes – Een Poolse scheet laten – Pruufgebruik – Vergeeten – Sleik hoar – n Vrouw en ne mens – Jaja – Houdoe (2).

Auteur Wim Daniëls
Uitgever Wim Daniels; Kempen Uitgevers
Jaar 2002
ISBN 9066572310
Aantal pagina's 165
Rubriek Taal en letterkunde
Regio Brabant Algemeen
Collectie Theo v.d. Ven
Locatie 05-5