Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie en het Iconographisch Bureau: Deel 42 (1988)

Titel Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie en het Iconographisch Bureau: Deel 42 (1988)
Omslag Cover of Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie en het Iconographisch Bureau: Deel 42 (1988) book
Content

SISO 902.5; UDC 929.5

Inleiding

Bij de groei die de Stichting Centraal Bureau voor Genealogie de laatste jaren heeft meegemaakt, is het goed haar doelstelling nog eens onder ogen te zien. Deze is de bevordering van de genealogie en daarmee verwante wetenschappen. Het bureau is een documentatiecentrum voor familiegeschiedenis, waar behalve de eigen collecties ook die van het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde in beheer zijn, alsmede de genealogische verzamelingen van het rijk.

Voorts verzorgt het bureau publikaties die de genealoog steun kunnen bieden bij zijn onderzoek of die als naslagwerk kunnen dienen, verricht het onderzoek en verschaft het methodische hulp bij onderzoek.

De toegenomen belangstelling voor de verzamelingen en publikaties van het Centraal Bureau voor Genealogie geven aan dat het bureau kennelijk met zijn beleid weet in te spelen op de breder wordende interesse voor genealogie

In 1987 zette de groei zich voort, zij het niet in alle opzichten zo sterk als in het vorige verslagjaar. Het aantal bezoeken aan de studiezalen steeg met 18%. Het aantal Vrienden nam toe met 11,8%.

Ging in 1986 de grote groei nog niet gepaard met een evenredige groei aan inkomsten, in 1987 was dat gelukkig wel het geval. De inkomsten uit contributies, uit onderzoek en uit de verkoop van publikaties namen zodanig toe dat de toename van de dienstverlening gefinancierd kon worden uit eigen inkomsten. De rijkssubsidie bleef gehandhaafd op het niveau van 1986, zodat het aandeel van de subsidie in het budget daalde van 69,3 tot 64,5%

Voor het uitvoeren van de plannen voor de komende jaren is een verdere groei van de eigen inkomsten noodzakelijk. Deze plannen voorzien in een voortgaande concentratie van verfilmde primaire bronnen voor genealogisch onderzoek in de studiezalen, het ontwikkelen van meer educatieve activiteiten en deskundigheidsbevordering en het nemen van de maatregelen die nodig zijn on een efficiënte dienstverlening te handhaven. De plannen zijn vastgelegd in een door de Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur goedgekeurd vijfjarenplan en nader uitgewerkt in jaarlijkse activiteitenplannen en begrotingen die eveneens de instemming van de Minister kregen. De doelstellingen voor 1987 konden grotendeels gerealiseerd worden.

Inhoud

  • Centraal Bureau voor Genealogie. Jaarverslag 1987
  • Aanwinsten 1987
  • Icongraphisch Bureau. Jaarverslag 1987
  • Het Rijnlands-Haarlemse geslacht Van Grieken, ca 1350 – ca 1600 door M. Thierry de Bye Dólleman en A.G. van der Steur.
  • Een Amsterdamse burgemeester in Athene. Symon Marten Dircksznzn gez. van de Ruwiel (1504-1574) en zijn nakomelingen door S.A.C. Dudok van Heel.
  • Wil het ware echtpaar opstaan! De identificatie van de portretten van Abraham van Hoogenhouck en Margaretha van Santen door E.J. Wolleswinkel.
  • Een ondeugdzaam heer van goede huize door P.J. Fierst van Wijnandsbergen
  • Vier generaties van een clan actief in de thecultuur op Java. De parenteel van Albertus van der Hucht (1762 – 1812) en Carolina Frederica van Wijnbergen (1771 – 1842) door N.P. van den Berg en K.A. van der Hucht.
  • Een gemengd gezelschap en een vergeten onderscheiding. Broeders in de Orde van de Nederlands Leeuw 1816-1960 door C.P. Mulder en P.A. Christiaans.
  • Wapenregister
  • Index familienamen
  • Index patronymica
  • Auteurs
Reeksnaam Jaarboek Centraal Bureau voor de Genealogie (deel 42)
Uitgever Centraal Bureau voor Genealogie, Den Haag
Jaar 1988
ISBN 90-70324-43-1
Aantal pagina's 295
Rubriek Genealogie en Hulpwetenschappen
Regio Nederland Overig
Locatie 02-5