Content |
Inleiding:
Heemkunde in Vlaanderen roept in de eerste plaats het begrip ‘heemkunde’ op. Heemkunde is de studie van de microkosmos op een multidisciplinaire wijze. De heemkringen voeren deze studie uit.
De microkosmos is het eigen dorp, de eigen gemeente, de eigen geografische streek. De heemkring richt zich wat haar leden, bestuursleden en beoefenaars betreft tot zowel de autochtonen die uit de streek afkomstig zijn alsook tot de inwijkelingen die de streek als hun woon- of werkgemeente hebben.
Met het multi-disciplinaire wordt de aandacht gevestigd op een reeks wetenschappen die op de een of andere manier de microkosmos bestuderen: de lokale geschiedenis, de demografie, de archeologie, de industriële archeologie, de plant- en dierkunde, de ecologie, de monumentenzorg, de kunstgeschiedenis, de toponymie, de dialectologie….
Deze opsomming is niet beperkend en kan volgens de tijdgeest altijd aangevuld worden. De heemkunde kan heel wat belangrijk materiaal aanbrengen voor het wetenschappelijk onderzoek omdat er heel wat wetenschappen aan bod komen en omdat vooral de multidisciplinaire benadering verrijkend werkt.
Dr. Jozef Weyns was een van de basisleggers van de heemkunde in Vlaanderen. Hij was ook de eerste voorzitter van het Europees befaamde Openluchtmuseum van Bokrijk.
Het boek ‘Heemkunde in Vlaanderen’ wordt dan ook terecht opgedragen aan onze vierde nationale voorzitter Dr. Jozef Weyns. Het is een postume hulde aan een man die zoveel voor het Verbond betekend heeft.
Inhoud:
- Inleiding
- Huldeboek Dr. Jozef Weyns
- Heemkunde in Vlaanderen
- Intekenaarslijst
|