Handschriftenverzameling van meester C. Rijken (Deel I)

Titel Handschriftenverzameling van meester C. Rijken (Deel I)
Omslag Cover of Handschriftenverzameling  van meester C. Rijken (Deel I) book
Content

Om inzicht te krijgen in het omvangrijke oeuvre leek het de meest aangewezen weg om daarvoor eerst de schrijver zelf aan het woord te laten. Deze schrijft in juni 1921, wanneer hij reeds meer dan 20 jaar aan het werk is, het navolgende: Een bijzondere voorliefde heb ik steeds gevoeld voor de geschiedenis. Vooral de lotgevallen van ons dierbaar gewest de Meierij, de Kempen, trok mijn aandacht. Lang reeds verzamelde ik  bouwstoffen voor deze geschiedenis, bijdragen van Duisel en omgeving, de z.g. Acht Zaligheden. Het lag aanvankelijk in mijn bedoeling een vrij uitvoerige geschiedenis of liever gezeg kroniek samen te stellen van Eersel, Duisel en Steensel, die vanaf het begin der 9e eeuw één Dingbank vormden tot 1810.  Al spoedig kwam ik tot de teleurstellende ontdekking, dat ik de bezwaren aan zo’n werk verbonden, al te zeer had onderschat.

Inhoud :

Inleidend voorwoord bij de handschriftenverzameling van de voormalige Veldhovense hoofdonderwijzer en Duizelnaar van geboorte C. Rijken.

Globale inhoud van handschriftencollectie betreffende de geschiedenis van een aantal plaatsen uit de Nederlandse Kempen, afkomstig van de voormalige Veldhovense hoofdonderwijzer en Duizelnaar van geboorte C. Rijken.

Aanvulling 1 op ‘Globale inhoud van handschriftencollectie van C. Rijken’ bevattende gegevens uit de handschriften van Oerle en Veldhoven van belang voor Eersel, Duizel en Steensel.

Lijst van literatuur gebruikt door C. Rijken

Geschiedenis van de Kempen zoals opgetekend door de Veldhovense hoofdonderwijzer C. Rijken. (Register van rechterlijk archief van de dingbank van Eersel, toen aanwezig in het Rijksarchief te Den Bosch, nu voor zover nog ntact in het Streekarchief te Eindhoven – Legende toren van Duisel – Duisel en Steensel – Kerkherstelling van Duisel – Plundering door de Franschen 1694)

Rijksarchief te ’s Bosch (rechterlijk: Eersel, Duisel, Steensel Verslag 1888).

DUISEL I

Herinneringen der laatste 50 jaren uit Duizel en omstreken

Plakaten

Het kasteel te Duisel

Gilde St. Jan te Duisel, 1694

Vierschaar

Geschiedenis Duisel en Steensel

Eersel ,Duizel, Steensel

Bestuur voor en na 1795

Plundering van het dorp door de Franschen in 1694

Plundering van Duizel en Eersel door de Franschen in 1694

DUISEL II

Kerkherstelling en Kerkbegeving

Goederen van Abdijen en Kloosters te Duizel

Voorname inboorlingen

Priesters, die buiten pastoors en deservitors in de kerk in bediening zijn geweest

DUISEL III

Kerk, Toren, Bouw van Nieuwe kerken – Klokken – Kerkhof – Pastorie- Klokkenopschriften

Kerkschuur te Duizel

Auteur H. Huibers
Jaar 1988
Rubriek Algemene geschiedenis, Cultuurgeschiedenis, Gebouwen en architectuur, Heemkunde algemeen, Kerkgeschiedenis, en Rechtsgeschiedenis
Regio De Kempen (NL) en Zuid-Oost Brabant
Locatie 03-4