Bouwen als sociale daad: 50 jaar woningbouw Philips

Titel Bouwen als sociale daad: 50 jaar woningbouw Philips
Omslag Cover of Bouwen als sociale daad: 50 jaar woningbouw Philips book
Content

Voorwoord:

In grote lijnen liep de ontwikkeling in Nederland parallel aan de nieuwe sociale en stedenbouwkundige inzichten in Engeland.
Omstreeks 1850 begon de van ouds gebruikelijke huisindustrie; zich te ontwikkelen in de richting van de massa-industrie; van een duidelijke groep “industriële arbeiders” was echter nog geen sprake, nog minder van een type woning, dat hiervoor geschikt zou kunnen zijn. Immers, ons land was een overwegend land van landbouw, veeteelt en export daarvan.
Opgeschrikt door de toenemende arbeidersonrusten in Europa, de noodlottige gevolgen van de cholera-epidemieën, volgde in Nederland een vreedzame omwenteling, waarbij de rechten van de burger tot vrijheid en zelfstandigheid in een nieuwe grondwet gewaarborgd werden.
Tegen deze achtergrond van wankele sociologische inzichten, en eigenlijk van een economische wereld in ‘wording’, hebben wij ons de plaats Eindhoven voor te stellen.
Eindhoven was en bleef één van die vele steden waarvan een buitenstaander niet goed begrijpt hoe zij het leven houden. Zo was de toestand omstreeks 1850, een achtergebleven gebied. Echter reeds vroeg in de 19de eeuw hadden in vele landen fabrikanten hun grondstoffen niet meer naar de thuiswerkers gebracht doch de thuiswerkers naar de fabrieken.

Auteur J.J. Vriend
Uitgever Philips Eindhoven
Jaar 1960
Aantal pagina's 126
Rubriek Cultuurgeschiedenis, Economische en sociale geschiedenis, Gebouwen en architectuur, en Sociale groepen en groeperingen
Periode 20ste Eeuw 1ste helft -1900 tot 1950 en 20ste Eeuw 2de helft - 1950 tot 2000
Regio Zuid-Oost Brabant
Plaatsnaam Eindhoven
Collectie Theo v.d. Ven
Locatie 02-6