Content |
Inleiding:
Met het verschijnen van de eerste Archeologische Kroniek van Noord-Brabant gaat een reeds lang gekoesterde wens in vervulling. Vanuit verschillende kringen is al dikwijls het verzoek gedaan om in een of andere vorm kennis te kunnen nemen van de archeologische vondsten die jaarlijks in deze provincie aan het licht komen. Deze gedachten sloten nauw aan bij wensen van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek te Amersfoort, waar sinds enige jaren met succes provinciale kronieken uitkomen. Het is de bedoeling dat de Kroniek om de twee jaar verschijnt.
Bij de samenstelling van de Kroniek hebben de auteurs de nadruk willen leggen op twee zaken:
In de eerste plaats gaat het om afbeeldingen van vondsten die door de activiteiten van de amateur-archeologen zijn gedaan. Door de illustraties, in samenhang met een summiere beschrijving kunnen amateur- en professionele archeologen en alle andere belangstellenden een goede indruk krijgen van de grote verscheidenheid van het archeologische materiaal in de provincie Noord-Brabant. In de tweede plaats wordt aandacht besteed aan het wetenschappelijk onderzoek dat in de provincie Noord-Brabant is verricht door verschillende onderzoeksinstellingen Door een bepaalde keuze wordt hierdoor een goede indruk gegeven van wat er op archeologisch terrein in de jaren 1974-1976 in Noord-Brabant is gepresteerd. De vondsten zijn ingedeeld in drie groepen: Prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen.
Inhoud:
- Inleiding
- Alfabetische lijst van vindplaatsen – Afkortingen
- Prehistorie – Asten – Hoogeloon – Vierlingsbeek – Maarheeze – Oirschot – Berghem – Cuijk – Beers – Nistelrode – Oosterhout – Oss-IJsselstraat – Beers – Bladel
- Romeinse tijd – Grave – Oss-Ussen – Boxtel – Hilvarenbeek – Berghem – Riethoven – Oss
- Middeleeuwen – Beers – Moergestel – Grave – ‘s-Hertogenbosch – Bergen op Zoom
- Diversen – Lith – Kempenproject
- Verantwoording
- Literatuur
|