De Rosdoek 191 – Juni 2024

Onlangs is de nieuwe Rosdoek weer verschenen.

Zoals gebruikelijk weer boordevol interessante bijdragen over uiteenlopende onderwerpen, veelal betrekking hebbende op onze regio of bijdragen welke in ieder geval voor heemkundigen interessant genoeg zijn om gelezen te worden.

  • Mijn mijmeringen bij het overlijden van Kees Cornelissen – Frans Teunis, voorzitter
  • 1934 – Een verhaal over Con Amore et Anima – 2024 90 jaar zingen ‘met hart en ziel’ – Tweede deel – Leny Voortman
  • Piloten B-17 Lewis en Whitney ‘spoorloos’ onder de radar 1944 – Bart Beex
  • De broers Willem en Frans Vervest, bouwmeesters in Eersel en Steensel – Jan van de Ven
  • Het stond in de courant geschreven … Deel 5: Bevolking, Rijkspostspaarbank en onderwijs  Winfried Thijssen
  • Uit onze heemkamer – Patrick Sweelssen
  • Van de boekenplank – Redactie

 

 

Allereerst leest u een in memoriam voor Kees Cornelissen die in juni is overleden. Hij was sinds 1965 lid, vele jaren voorzitter en lid van deze redactie. Kees was een markante persoon in het sociale leven van Eersel, ooit leraar Nederlands aan het Rythoviuscollege en directeur van het Pius X in Bladel.

Vervolgens lees u het tweede deel over het reilen en zeilen van 90 jaar zingen met ‘hart en ziel’ in de   Eerselse zangvereniging Con Amore et Anima.

In herinnering aan 80 jaar bevrijding schrijft Bart Beex over de vluchtroute van twee neergestorte Amerikaanse piloten John Whitney en Lee Lewis die in februari 1944 op het Molenveld/Schadewijk in de hennenkooien van Maurits Intven werden opgepikt door verzetsmensen en een nacht verscholen in de blokhut op het Heibroek. Dit verhaal staat ook in ons jubileumboek ‘Gebundeld Verleden’. Daarna werden de twee door het verzet begeleid op een weg naar huis gezet. Deze vluchtroute via Limburgse lijnen naar de omgeving van Luik wordt gedetailleerd beschreven..

De pastorie en de kerk van Steensel zijn ontworpen door architect Frans Vervest uit Eindhoven, resp. 1928 en 1933. In Eersel woonde zijn broer Willem, ook een bouwkundeman, die er zowel de meisjes- als de jongensschool tekende. Het artikel verhaalt meer over het leven en werken van deze twee bouwmeesters in onze dorpen.

Aan het eind weer een artikel in de reeks ‘Het stond in de courant geschreven…’ en nieuw, in de rubriek ‘Uit onze heemkamer’, wat onze bibliothecaris Patrick Sweelssen opvalt in de boekenrekken daar. Hij pikt er het boek ‘De Teuten – Buitengaanders van De Kempen’ uit om het onder onze aandacht te brengen.