Lezing voor de heemkundige studiekring over
“ Kamp Vught en zijn geschiedenis ”
door Piet Pruijssers
Kamp Vught was tijdens WO II het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland en viel rechtstreeks onder het commando van de het SS hoofdkantoor te Berlijn. In 1942 wordt met de bouw begonnen als Konzentrationslager Herzogenbusch. In januari 1943 komen de eerste uitgehongerde en afgebeulde gevangenen uit Amersfoort aan maar de bouw is nog niet klaar en mogen de gevangenen het zelf verder afbouwen. De miserabele omstandigheden kosten in de eerste maanden al enige honderden gevangenen het leven. Kamp Vught is naast gevangenkamp ook een werkkamp en voor Joden een doorvoerkamp.
In totaal worden tussen januari 1943 en september1944 zo’n 32000 mensne korte of langere tijd opgesloten in het kamp. Van hen vinden 750 kinderen, vrouwen en mannen in het kamp de dood door honger, ziekte en mishandelingen. Ongeveer 400 gevangenen worden geëxecuteerd op de fusilladeplaats even buiten het kamp. Voor circa 12000 Joodse gevangenen is Vught een doorvoerkamp naar de vernietigingskampen.
Piet Pruijssers neemt ons mee in het kampleven, de kindertransporten en de Philips werkplaatsen. Geeft aandacht aan het feit dat het voor Frits Philips steeds een moeilijkere keuze zal zijn geweest om te beslissen wie er heen mogen. Hij is als vrijwilliger-rondleider verbonden aan het Nationaal Monument Kamp Vught. Met de indringende verhalen maakt hij zichtbaar welke persoonlijke keuze individuele mensen maken, ook nu nog, die kunnen leiden tot antisemitisme, onderdrukking of uitsluiting van medeburgers in de samenleving.
Niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen 5 euro pp, maar krijgen daarvoor ook koffie en thee in de pauze.
Inlichtingen bij Frans Teunis tel 0497-515188.
Foto via Brabants Heem