Ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de Heemkundige Studiekring De Acht Zaligheden, komt een speciale editie van het verenigingsblad de Rosdoek uit. Daarin werpt oud-geschiedenisleraar aan het Rythoviuscollege Christ Thijssen een nieuwe blik op het ontstaan van de Eerselse Willibrorduskerk.
EERSEL – De Heemkundige Studiekring De Acht Zaligheden bestaat 65 jaar. Maar de vereniging gaat geenszins met pensioen; Onlangs ging hun nieuwe website in de lucht en binnenkort start een nieuwe activiteit op het gebied van stamboomonderzoek. De vereniging wil hulp aanbieden bij het onderzoek naar voorouders.
‘Heemkunde gaat pas leven als je de vijftig gepasseerd bent’, zegt Frans Teunis, voorzitter van heemkundige studiekring (HSK) de Acht Zaligheden. ‘Je woont dan meestal langere tijd op een bepaalde plaats, je kent de mensen en de families uit de omgeving en je gaat je interesseren voor hun geschiedenis. De meeste leden van onze vereniging zijn de vijftig al gepasseerd of zijn gepensioneerd en hebben zodoende tijd voor heemkundig onderzoek. Dat onderzoek is enorm divers, je kan een stukje geschiedenis uit de prehistorie onderzoeken aan de hand van bijvoorbeeld archeologische vondsten maar ook kun je zoeken naar de ontstaansgeschiedenis van gebouwen on de herkomst van bepaalde families. Het jaar 1832 is vooor de recente geschiedenis van groot belang. Toen werd het kadaster in het leven geroepen. Het land werd in kaart gebracht met perceelnummers die waren gekoppeld aan namen van eigenaren die in notariële akten terug te vinden zijn. Dat zijn belangrijke gegevens om erachter te komen hoe en waarom een gebied zich op een bepaalde manier heeft ontwikkeld’.
Nieuwe website
Evert Lavrijsen is sinds ruim een jaar lid van de vereniging: ‘Ja ik ben het jonkie van de vereniging’, lacht hij, ‘Via de vrijwilligerssite van de gemeente Eersel ben ik hier terecht gekomen. Voor mijn hobby maak ik websites en de heemkundekring zocht iemand die hun website wilde onderhouden. Sinds begin oktober is de nieuwe website in de lucht. De vereniging beschikt over heel veel informatiemateriaal. Het is de bedoeling dat de website een grote database wordt waarin iedereen in die bronnen kan zoeken. We kunnen nog wel wat mensen gebruiken die daarbij willen helpen’.
Elke maand is er een lezing en een aantal malen per jaar verschijnt het verenigingsblad ‘De Rosdoek’ met daarin de verhalen over alles wat leefde in de dorpen: families, ontwikkelingen in de nijverheid, tradities, gilden, verenigingen.
Evert Lavrijsen: ‘Ik heb nog niet één lezing meegemaakt die niet interessant was. Je hoort heel veel nieuwe dingen maar ook komen er steeds weer namen voorbij die je kent. Van de zomer hadden we een fietstocht met Harrie Jenniskens. Die zit echt helemaal vol met verhalen. Hij stopt niet met vertellen en ondertussen hield hij ook nog eens flink de vaart erin’.
Stamboomonderzoek
‘Binnen de HSK is een nieuwe groep opgericht die zich gaat bezighouden met genealogie. Daarin kunnen mensen individueel hun afkomst onderzoeken maar ook kunnen ze onderzoek doen naar de geschiedenis van bepaalde families. Je kunt veel meer te weten komen dan alleen het geboortejaar en sterfdatum van je voorouders. Het wordt veel interessanter als je ook weet wat ze deden, waar ze woonden, van welke verenigingen ze lid waren, of ze met justitie in aanraking waren geweest. De HSK kan mensen ook ondersteuning bieden op het gebied van stamboomonderzoek. Binnen de vereniging zijn experts die thuis zijn in oud-Nederlands schrift, schepenbanken, cijnsregister, notarisarchieven en rechtbankverslagen’.
Op dinsdagavond 23 oktober om 19.30 uur wordt een speciale voorlichtingsavond gehouden in de schob van streekmuseum de Acht Zaligheden, waarin de HSK start met het aanbieden van hulp bij onderzoek naar de voorouders. De avond is bedoeld voor zowel beginners als gevorderden in hun genealogische onderzoek.
Artikel uit de Kempenaer, 17 oktober 2012 Met dank aan Ton van de Vorst.