Geschiedenis is een verzameling van feiten uit het verleden, maar is dat ook altijd zo? Bij goed zoeken komen er soms zaken boven tafel die het beschreven beeld corrigeren of juist versterken. In verenigingsverband willen heemkundigen blijven zoeken naar de geschiedenis van hun plaatselijke omgeving. Christ Thijssen (80), oud-geschiedenisleraar van het Rythoviuscollege, is in de geschiedenis gedoken van het kerkgebouw en het middeleeuwse Eersel. Hij heeft hiervoor documenten en literatuur bestudeerd en kwam tot een nieuwe kijk op de geschiedenis. De afspiegeling van zijn studie vindt u in een zeer uitgebreid artikel in de Rosdoek.
Thijssen schetst eerst de ontwikkeling van het dorp in de Middeleeuwen. Hij vraagt zich hierbij bijvoorbeeld af, of de hertog van Brabant pas omstreeks 1250, na uitschakeling van de heren van Vught, macht in Eersel heeft verworven. Is de “straat” (Markt en Hint) toen pas ontstaan en uitgegroeid tot het centrum van Eersel? Hij heeft vervolgens nieuwsgierig gezocht naar sporen van de oudste kerk in Eersel. Is er eerst een kleine kerk geweest, misschien van tufsteen gebouwd rond 1150 door de toenmalige bewoners van de Kerkebogten? Heeft men in de 14e eeuw aan deze kerk een bakstenen toren gebouwd en niet lang daarna het schip van de kerk, waardoor de galmgaten van de toren aan de oostkant bijna geheel bedekt werden? Zowel de kerk als de kapel op de Markt zijn waarschijnlijk ouder dan u denkt.
Bent u geïnteresseerd in de inhoud van het artikel? Vanwege het 65-jarige bestaan wil de Heemkundige Studiekring De Acht Zaligheden de bijzondere Rosdoek van december ook voor niet-leden beschikbaar stellen. U kunt deze uitgave bestellen door vóór 1 november a.s. een bedrag van € 5,- over te maken op de rekening van HSK Acht Zaligheden te Eersel, nr. 62 47 42 407, onder vermelding van: Rosdoek, uw straatnaam met huisnummer en postcode. De Rosdoek kan dan bij u thuis worden bezorgd.
Artikel uit De Hint, 3 oktober 2012.