Eikenburg bij 10, 5521 HZ  Eersel

Bescherming Cultuurhistorisch waardevol object
Monumentnummer 4.26.5.002
Monument naam St. Joseph
Categorie Losse objecten, ed.
Oorspronkelijke functie Beeld
Huidige functie Beeld
Datering 1946

Beschrijving

Beeld van St. Joseph met een helm op, gemaakt in 1946 door Albert Meertens.


Historie

Een korte samenvatting van de toespraak, die rector L. Wijers van het St. Jacobusklooster op 1 december 1946 bij de inwijding van dit beeld heeft gehouden.

Gedenksteen op de sokkel van het beeld met de tekst “H. JOSEPH WIJ DANKEN U”. Foto Winfried Thijssen.“ … Toen in 1940 de oorlog uitgebroken was, wist de Eerwaarde moeder Overste Reinildis door haar onbegrensd vertrouwen op de hulp van St.Joseph in allerlei noden en gevaren aan ontel­bare mensen hulp te bieden. Velen vonden hier een veilig thuis, zoals het seminarie van het bisdom (WT: kleinseminarie Beekvliet uit St.-Michiels­gestel) met 90 studenten en 5 leraren, vele onderduikers uit Eersel en talloze vluchtelingen. Allen kregen er voedsel en kleding of wat er verder nodig was. En na de voor­spoedige bevrijding van Eersel in september 1944 hebben ontelbare geëvacueerden van heinde en ver er rust en een tijdelijk thuis gevonden. Zij allen hebben hun dankbaarheid willen tonen door hun milde bijdragen voor dit monumen­tale beeld van de grote beschermer St.Joseph.”

Opvallend is de op het eerste gezicht wat eigenaardige hoofdbedekking, die de kunstenaar aan St.Joseph heeft gegeven, nl. Een helm. Daarmee bedoelde hij uit te beelden, dat in die oorlogsjaren St.Joseph zelf gestreden heeft, om de inwoners en allen in ’t klooster ’n toevlucht vonden te beschermen.

Het beeld stond voor het klooster, maar was het in de loop der jaren praktisch geheel weg gegroeid in de conifeer, die er oorspronkelijk achter stond. Na de afbraak van het klooster is het in 1986 voor de Eikenburg gezet, met gezicht naar het voormalig klooster.[1]


Waardering

Het object heeft cultuurhistorische waarde

  • als blijvende herinnering aan de verzetsactiviteiten die de zusters van het St. Jacobus­klooster onder leiding van Overste Reinildis, door haar onbegrensd vertrouwen op de hulp van St.Joseph, hebben geleverd.
  • Als één van de weinige objecten die herinneren aan het St. Jacobusklooster, dat van 1902 tot midden jaren tachtig in Eersel heeft gestaan.

Afbeeldingen

Het beeld van St.Joseph begin jaren tachtig geheel in overgroeid door de conifeer die erachter stond. Foto Gaston Remery, collectie HSK De Acht Zaligheden (Frans Huijbregts).

Het beeld van St.Joseph begin jaren tachtig geheel in overgroeid door de conifeer die erachter stond. Foto Gaston Remery, collectie HSK De Acht Zaligheden (Frans Huijbregts).

Het beeld van St.Joseph voor ontmoetingscentrum de Eikenburg. Foto Winfried Thijssen (2023-12).

Het beeld van St.Joseph voor ontmoetingscentrum de Eikenburg. Foto Winfried Thijssen (2023-12).


Voetnoten

[1]    “Het oorlogsmonument van Eersel”, em.-pastoor J. Boelaars, De Kempenaer, 10 juli 1986.