Bescherming | Cultuurhistorisch waardevol gebouw |
---|---|
Monumentnummer | 4.31.2.080 |
Categorie | Agrarische gebouwen |
Oorspronkelijke functie | Boerderij |
Huidige functie | Dubbel woonhuis |
Oorspronkelijk bouwjaar | 1922 |
Voormalige boerderij uit 1922, thans dubbel woonhuis. Het pand bevindt zich in het buitengebied direct ten zuiden van de kern Eersel en is gesitueerd op een groot rechthoekig perceel ten oosten van de straat Heibloem. De erfaanleg is gewijzigd. De bijgebouwen komen niet voor bescherming in aanmerking. Van de oude beplanting is een meidoornhaag aan de straatzijde, een noten- en een lindeboom bewaard gebleven.
Het pand bestaat uit een voorhuis met dwars zadeldak en haaks daarop aan de achterzijde een iets breder voormalig bedrijfsgedeelte. Het tot woonruimte verbouwde bedrijfsgedeelte is slechts in hoofdvorm bewaard gebleven. Het voorhuis heeft de verschijningsvorm van een eenvoudige dorpswoning.
Het oorspronkelijke woongedeelte van deze voormalige boerderij heeft één bouwlaag en zolderverdieping op rechthoekig grondplan. Het pand is met de voorgevel naar de straat gericht en heeft de noklijn van het zadeldak evenwijdig hieraan. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband (voorgevel) of halfsteensverband (zijgevels). Het trasraam wordt afgesloten door een kopse rollaag. De uitgespaarde muuropeningen worden afgesloten door blinde segmentbogen. Het zadeldak heeft schoorstenen op de nokuiteinden, is belegd met gesmoorde Muldenpannen en watert af via een houten bakgoot op bewerkte klossen aan de voorzijde.
De drie traveeën brede voorgevel heeft aan weerszijden van de ingang een venster. De enigszins verdiept gelegen ingang bestaat uit een kozijn met kwartrond-hoekprofiel waarin een houten deur met kijkraampje en een driedelig bovenlicht. De vensters zijn voorzien van een T-schuifraam, driedelig bovenlicht, luiken en lekdorpels van geglazuurde baksteen. Ter hoogte van de verdiepingsvloer bevinden zich rechte ankers. De voorgevel wordt afgesloten door enkele uitgemetselde lagen baksteen.
In de linker zijgevel bevindt zich links in het trasraam een vierruits kelderlicht. Het opkamer-venster hierboven bestaat uit een enkelruits schuifraam en drieruits bovenlicht. In de eerste bouwlaag bevindt zich voorts aan de straatzijde een halfvenster met luik en lekdorpel van geglazuurde baksteen. De zolderverdieping telt twee minder hoge vensters met T-schuiframen en drieruits bovenlichten.
In de eerste bouwlaag van de rechter zijgevel bevindt zich aan de straatzijde een halfvenster met luik en lekdorpel van geglazuurde bakstenen, en rechts een schuifraam (gewijzigde indeling) met vierruits bovenlicht en luiken. De zolderverdieping telt twee minder hoge vensters met T-schuiframen en drieruits bovenlichten.
De achtergevel wordt volledig aan het zicht onttrokken door het iets bredere voormalige bedrijfsgedeelte.
Het gemoderniseerde interieur heeft een deels gewijzigde indeling.[1]
HistorieIn 1922 bouwt Arnoldus Johannes Maas (geb. 29-5-1894 te Eersel, overl. 16-7-1967 te Eindhoven) op deze plek een boerderij; op dat moment Heibloem A69a. In 1958 komt de boerderij in eigendom van de oudste dochter, Cornelia Maas (geb. 17-6-1923 te Eersel) en haar man Wilhelmus van Breugel (geb. 30-9-1919 te Riethoven, overl. 3-1-2014 te Veldhoven). Vanaf 1958 worden verschillende delen van grond die bij de boerderij behoorde verkocht voor de bouw van nieuwe huizen aan de Heibloem. In 1987 kwam de boerderij op naam van de zoon Johannes P.L. van Breugel en zijn vrouw Jacoba M.A. Staals.[2]
WaarderingHet object heeft geringe architectuur- en cultuurhistorische waarde
- als voorbeeld van een voormalige boerderij uit 1922 van het hier ongebruikelijke T-type, waarvan alleen de hoofdvorm en de gevelindeling van het voorhuis bewaard zijn gebleven. Het achterhuis is volledig verbouwd tot woonhuis. Het interieur van het voorhuis is gemoderniseerd en heeft een deels gewijzigde indeling. Ook de erfaanleg en -beplanting is gemoderniseerd. Een oude noten- en lindeboom zijn behouden.[3]
Heibloem 8-8a. Foto Winfried Thijssen (2016-04).
Voetnoten[1] Beschrijving uit Omschrijving monumenten door Gelders genootschap, datum omschrijving november 1996, met aanpassing van het bouwjaar.
[2] Uit gegevens van het kadaster, gemeente Eersel, sectie C & M, 1832-1980, aangevuld met gegevens uit de burgerlijke stand van de gemeente Eersel, RHCE.
[3] Waardering uit Omschrijving monumenten door Gelders genootschap, datum omschrijving november 1996, met aanpassing van het bouwjaar.