Content |
Voorwoord en leeswijzer:
Hert beeld van Noord-Brabant is in de afgelopen decennia sterk van karakter veranderd. Velen herinneren zich slanke torenspitsen, gevangen in een net van beboomde wegen, lage boerderijen tussen golvende akkers en steden met steile pannendaken rond kerken en openbare gebouwen.
Daarna waren er flatwoningen, rijzige koeltorens en schoorstenen, gevangen in een web van boogspanningskabels, oprijzend naar een blauwe hemel met optimistisch zeilende wolken. En rond de overgang naar het nieuwe millennium zijn er groeiende metropolen, verbonden door snelwegen met de nachtelijke lichteffecten van het snel verkeer en het spel der lampen van woonhuizen en fabrieken.
Onze bebouwde omgeving bestaat uit relicten van al die beelden, laagsgewijs over elkaar te vinden in stad en dorp. Het verleden is onlosmakelijke deel van het heden, wee nemen het mee in de toekomst.
Daarmee is cultuurhistorie, de in materie gestolde weerslag van onze geschiedenis, deel van het leven zelf. Cultuurhistorie heeft deel aan de dynamiek van alle dag en verandert steeds opnieuw van karakter, is overal aanwezig en overal anders.
Deze beleidsnota is de uitkomst van een in het najaar van 1999 ingezet inspraaktraject. Uitgangspunt is de ambitie van het provinciaal bestuur om de Brabantse cultuurhistorie integraal en definitief in de maatschappelijke structuren en voorziening in te bedden. De notitie bevat concrete programmapunten, waarmee we dit kunnen realiseren.
Inhoudsopgave:
- Voorwoord en leeswijzer.
- Samenvatting.
- Cultuurhistorie is overal anders
- Provinciale visie: de verbeelding.
- Provinciaal beleid: de doelstellingen.
- Integraal beleid: integraal samenwerken.
- Weten, Maken, Beleven: het inspraaktraject.
- Participatie, ruimtelijke ordening en behoud.
- Bijlagen.
|