Titel | Volkshuisraad in Vlaanderen ∗∗ |
---|---|
Omslag | |
Content | Naam, vorm, geschiedenis, gebruik en volkskundig belang der huiselijke voorwerpen in het Vlaamse land van de Middeleeuwen tot de Eerste Wereldoorlog. Ten geleide: Het is nuttig, ons vooraf even erop te bezinnen, dat het begrip «koken» ruimer is dan «spijzen bereiden door ze aan de kook te brengen» De kookkunst bestaat er immers gewoonweg in, de grondstoffen zó te bereiden, dat ze eetbaar, òf smakelijker, worden. Het vuur komt er niet altijd aan te pas. Bij de vele soorten sla alvast niet. Waar het vuur toch wordt aangewend, moet er nog niet altijd een pot of pan ter beschikking zijn, want worden aardappelen en kastanjes ook wel eens niet in de as gepoft, en wordt hert vlees ook niet op de rooster en aan het spit gebraden? De gebruikte verzamelnaam «kookgereedschap» moet in de hier geschetste ruime betekenis worden verstaan. Inhoudstafel:
|
Reeksnaam | Volkshuisraad in Vlaanderen (deel 2) |
Auteur | Dr. Jozef Weyns |
Uitgever | Dr. Jozef Weyns, «Ter Speelbergen», Beerzel (B) |
Jaar | 1974 |
Aantal pagina's | 415 / 864 |
Rubriek | Cultuurgeschiedenis, Economische en sociale geschiedenis, Heemkunde algemeen, Landbouw, veeteelt, jacht en visserij, Nijverheid en industrie, en Volkskunde |
Periode | 16de Eeuw (Renaissance) - 1500 tot 1600, 17de Eeuw (Gouden Eeuw) - 1600 tot 1700, 18de Eeuw (Verlichting) - 1700 tot 1800, 19de Eeuw (Industrialisatie) - 1800 tot 1900, 20ste Eeuw 1ste helft -1900 tot 1950, Late Middeleeuwen - 1000 tot 1500, en Vroege Middeleeuwen - 450 tot 1000 |
Regio | De Kempen (B) |
Collectie | Theo v.d. Ven |
Locatie | 03-5 |