Plaats- en Waternamen: Hun betekenis voor de bestudering van de geschiedenis van het landschap

Titel Plaats- en Waternamen: Hun betekenis voor de bestudering van de geschiedenis van het landschap
Omslag Cover of Plaats- en Waternamen: Hun betekenis voor de bestudering van de geschiedenis van het landschap book
Content

Plaats- en Waternamen: hun betekenis voor de bestudering van de geschiedenis van het landschap (met gebruikmaking van het dictaat van D. P. Blok)

Inleiding:

Zoals de titel aangeeft, heeft de voorliggende verhandeling de bedoeling, meer bekendheid te geven aan de wijze, waarop inzicht in de informatie-waarde van plaats- en waternamen van dienst kan zijn bij het achterhalen van de bewonings- en ontginningsgeschiedenis in de laat- prehistorische en vroeg-historische tijd.Waar andere bronnen voor deze periode slechts fragmentarische en moeilijk te interpreteren gegevens opleveren, kan de kennis van plaats- en waternamen in een aantal gevallen te hulp schieten. `
Deze kennis behoort echter, meer dan in vele andere kennisvelden, met de grootste zorgvuldigheid te worden gehanteerd. Onderzoek op dit terrein is belegd met voetangels en klemmen, waar alleen een grondige kenner van uiteenlopende takken van wetenschap als etymologie, historische bronnenleer, geografie en archeologie zonder ongelukken zich in kan bewegen.
Bestudering van de inhoud van dit boek zal van de lezer dus geen onderzoeker maken, doch kan slechts inleiden in de plaats- en waternamen en de wijze, waarop deze kennis kan worden verkregen en toegepast bij de bestudering van de geschiedenis van het landschap.

Inhoud:

Inleiding

Algemene aspecten

Waternamen – Namen, die niet vanuit een Germaanse taal verklaarbaar zijn – Eénstammige waternamen die vanuit het Germaans verklaarbaar zijn – Samengestelde waternamen uit de Middeleeuwen.

Plaatsnamen – Praehistorisch – Romeins/Keltisch – Vroege middeleeuwen – Late middeleeuwen: periode van grote uitbreiding van het woonareaal.

De bronnen van de pre-historische, vroeg historische en middeleeuwse plaatsnamen – De klassieke bronnen – De middeleeuwse bronnen.

Het gebruik van de plaatsnaamkunde bij de bestudering van de geschiedenis van het landschap – Inleiding – De etymologie – De stratigrafie

Chronologische tabel van enige plaatsnamen.

Literatuurlijst.

Reeksnaam Studiereeks Bouwen aan een levend landschap (Nr. 22)
Auteur Samenst. J.A. Hendrikx
Uitgever Ministerie van Landbouw en Visserij, Informatie- en KennisCentrum Natuur, Bos, Landschap en Fauna
Jaar 1991
ISBN 90 73253 04 7
Aantal pagina's 62
Rubriek Flora en Fauna, Geografie, Taal en letterkunde, en Toponymie
Regio België Overig, Nederland Overig, en Overig Europa
Locatie 03-5