Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie en het Iconographisch Bureau: Deel 38 (1984)

Titel Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie en het Iconographisch Bureau: Deel 38 (1984)
Omslag Cover of Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie en het Iconographisch Bureau: Deel 38 (1984) book
Content

SISO 902.5; UDC 929.5

Inleiding

Voor de toekomstige ontwikkeling van het Centraal Bureau voor Genealogie is het verslagjaar van bijzondere betekenis geweest. Door het bereiken van overeenstemming met het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde over het in beheer geven van de collecties van het Genootschap aan het CBG zullen in de nabije toekomst de belangrijkste bibliotheken en verzamelingen in Nederland op genealogisch en heraldisch terrein geconcentreerd worden.

Veel tijd en aandacht zijn nodig geweest om tot dit resultaat te komen. De eigen aard en doelstellingen van het Genootschap enerzijds en van het CBG anderzijds noopten tot een zorgvuldig overleg over de vorm waarin de overeenkomst gegoten zou worden. Beide instellingen blijven volledig zelfstandig. Het CBG neemt niet alleen collecties van het Genootschap in beheer, maar zal ook de huisvesting van het Genootschap overnemen en het personeel in de gelegenheid stellen in dienst van het CBG over te gaan.

Het bestuur verheugt zich in de bereikte overeenstemming. Immers, de totale collecties zullen op een logischer wijze opgesteld kunnen worden en een bredere kring van gebruikers ten nutte kunnen komen. Het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur heeft zich veel moeite getroost om de onderhandelingen te doen slagen en heeft zich bereid verklaard de uit de integratie voortvloeiende extra kosten voor zijn rekening te nemen. Het bestuur is daar zeer erkentelijk voor. Aan het Ministerie is inmiddels een aparte begroting van de kosten van de integratie voorgelegd.

In afwachting van de concrete uitwerking van de overeenkomst, waarbij de inbreng van directe en betrokken medewerkers onmisbaar is, zijn nog geen veranderingen in de taken van het personeel, de opstelling van de collecties en de administratieve gang van zaken aangebracht. Een tweetal commissies bestaande uit bestuurs- en directieleden en verdere medewerkers heeft zich intensief gebogen over aspecten van personele, financiële en administratieve aard enerzijds en over opstelling en wijze van gebruik van de collecties anderzijds. Met de uitvoering zal in het najaar 1984 een aanvang worden gebruikt. Daarbij zal een aangepaste en ten dele reeds ingevoerde organisatiestructuur als uitgangspunt dienen met nieuwe afdelingen voor heraldiek en voor handschriften/archieven. Het ligt in het voornemen dat de heer E.J.C. Boutmy de Katzmann, thans belast met de leiding over het bureau en de collecties van het Genootschap, als conservator tot de staf van het CBG zal toetreden.

Met het personeel werden in enkele vergaderingen de ontwikkelingen besproken. Het bestuur is zich er van bewust dat, gezien de feitelijk al te kleine bezetting voor de dagelijkse werkzaamheden, van directie en vele medewerkers in deze overgangsperiode zeer veel gevergd wordt. Dit klemt te meer daar hetgeen het CBG te bieden heeft zich in een nog steeds toenemende belangstelling van het publiek mag verheugen.

Met bezorgdheid heeft het bestuur dan kennis genomen van aan het eind van het verslagjaar door de Minister van WVC aangekondigde bezuinigingen voor 1985 en 1986. Het bestuur heeft de Minister er op gewezen dat bij drastisch bezuinigen de door de Minister voorgestane concentratie van de verzamelingen en het meer ten nutte maken daarvan in gevaar komen

Inhoud

Centraal Bureau voor Genealogie, jaarverslag 1 juli 1983 – 30 juni  1984

Aanwinsten

Iconographisch Bureau, jaarverslag 1983/1984

Het middeleeuwse riddermatige geslacht Van Zwieten (tweede stuk), door Drs. F.J.W. van Kan

“To be of not to be”; de Van Riebeeck portretten in het Rijksmuseum, door Jhr. F.G.L.O. van Kretschmar

De familie Gout in het graafschap Buren, Stad en Land van Vianen, Utrecht, Alkmaar en ‘s-Gravenhage, door Mr. Dr. L. de Gou

Het huis Elsenburg aan de Vecht en zijn eigenaren (1637 – 1813), door Mr. Drs. R.E. van Ditzhuyzen

Scheepvaartadministratie als bron voor genealogie en  naamkunde, door T.E.A. Douwes

Een R.-K. geslacht Noordhoff in Stad-Groningen, door Petronella J.C.Elema

Het portret-oeuvre van J.P. Visser Bender (1785 – 1813), in het bijzonder zijn Haarlemse typen, door B.C. Sliggers

Wapenregister

Indexnamen familienamen

Indexnamen patronymica

Reeksnaam Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie en het Iconographisch Bureau (Deel 38)
Uitgever Centraal Bureau voor Genealogie, Den Haag
Jaar 1984
ISBN 90-70324-24-5
Aantal pagina's 304
Rubriek Genealogie en Hulpwetenschappen
Regio Nederland Overig
Locatie 02-5