Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie en het Iconographisch Bureau: Deel 39 (1985)

Titel Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie en het Iconographisch Bureau: Deel 39 (1985)
Omslag Cover of Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie en het Iconographisch Bureau: Deel 39 (1985) book
Content

Inleiding

Aan het einde van verslagjaar vierde het Centraal Bureau voor Genealogie zijn 40-jarig bestaan. Hoewel vanzelfsprekend het overgrote deel van de werkzaamheden van het Bureau in continuïteit met voorafgaande jaren werd verricht, kan toch wel gesteld worden dat juist in dit jubileumjaar herhaaldelijk het besef doordrong dat een ander tijdperk is aangebroken.

De erevoorzitter van het bestuur, Jhr. Mr C.C. van Valkenburg, die decennia lang bij uitstek de koers van het CBG bepaalde, ontviel het Bureau.

De samenwerkingsovereenkomst met het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde over o.m. het in beheer van de collecties van het Genootschap aan het CBG, waarbij tevens het personeel en de ruimten van het Genootschap naar het CBG zouden komen (waarover in het vorige verslag bericht werd) kreeg goeddeels gestalte. Aan het einde van het verslagjaar waren de personeelsleden van het Genootschap overgegaan in dienst van het CBG, waren de ruimten heringedeeld, was de catalogus van het Genootschap grotendeels ingevoerd in die van het CBG en was een aantal administratieve procedures aangepast. Een ieder die zich realiseert wat er bij het volvoeren van een dergelijke operatie komt kijken zal beseffen dat deze zonder een grote gemotiveerdheid en een extra inspanning van de totale staf, inclusief de overgekomen personeelsleden niet mogelijk was geweest. Dit te meer, daar de normale dienstverlening onverminderd doorgang vond, op een zeer korte sluitingsperiode van één van de studiezalen na. Door de samenwerking kon de dienstverlening worden uitgebreid met met een nieuwe afdeling heraldiek en de inrichting van een tweede studiezaal.

Ter bestrijding van de integratiekosten werd van het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur een tegemoetkoming ontvangen in de vorm van een eenmalige subsidie. Het bestuur is daar zeer erkentelijk voor. Ook stelt het bestuur het zeer op prijs dat de Minister van W.V.C., na kennisneming van onderbouwde uiteenzettingen over de situatie bij het CBG, alsnog bereid was af te zien van eerder door hem aangekondigde extra kortingen op de algemene subsidie die het CBG pleegt te verkrijgen en die boven op een bij het tot stand komen van de samenwerking met het Genootschap toegepaste korting zouden komen. Dit neemt niet weg dat duidelijk is dat de periode waarin de groei van de activiteiten van het CBG werd vergezeld door een evenredige groei van subsidie ten einde is. Gezien de zeer grote werkdruk die reeds thans op de staf van het CBG ligt, betekent dit dat in de toekomst naast het zo mogelijk nog opvoeren van de efficiëncy, prioriteiten gesteld zullen moeten worden en zelfwerkzaamheid van de gebruikers bevorderd zal worden.

De directeur van het Bureau, Mr. T.T. Schelhaas, verliet het CBG per 1 mei 1985 wegens zijn benoeming tot gemeente-archivaris van Leiden. De heer Schelhaas, die in 1979 als directeur bij het CBG in diest trad, functioneerde in een belangrijke periode van het Bureau, waarin onder andere de verhuizing naar het complex van het Algemeen Rijksarchief en de totstandkoming van de samenwerking met het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde plaats vonden. Het bestuur is de heer Schelhaas zeer erkentelijk voor zijn inspanningen voor het CBG.

Na een in nauw samenspel met de staf verlopem procedure ter vervulling van de vacante directeursplaats, kon het bestuur overgaan tot de benoeming van Drs. A.D. de Jonge tot directeur van het CBG. Vermeld zij, hoewel dat buiten het verslagjaar valt, dat de heer De Jonge per 1 september 1985 in functie trad.

Veel dank is verschuldigd jegens de beide onderdirecteuren, de heren C.W. Delforterie en N. Plomp, die in de tussenliggende periode het Bureau leidden en ook de voorbereidingen van de jubileumviering ter hand namen.

De jubileumviering op 1 juni 1985 vormde een passend slot van een veelbewogen periode. Het bestuur heeft zich zeer verheugd in een niet alleen grote, maar ook rijk geschakeerde opkomst, waarbij naast talloze vrienden van het CBG ook enkele vertegenwoordigers van de Minister van W.V.C. aanwezig waren, alsmede het archiefwezen, de wetenschappelijke wereld en nationale, zowel als internationale instellingen. Hiermee werd de plaats die het Centraal Bureau voor Genealogie inneemt nog eens onderstreept. Tijdens de jubileumviering werd ook het Liber Amicorum Jhr. C.C. van Valkenburg,  ter nagedachtenis aan degene die zoveel heeft bijgedragen aan het bereiken van deze plaats, gepresenteerd en werd het boekontwerp aangeboden aan mevrouw J. van Valkenburg-Nahuys.

Inhoud

Jhr. Mr. C.C. van Valkenburg, 9 februari 1910 – 20 december 1984

Centraal Bureau voor Genealogie, jaarverslag 1 juli 1984 – 30 juni 1985

Aanwinsten

Iconographisch Bureau, jaarverslag 1984/1985

Drie eeuwen Van der Heede’s in het oosten van Holland, door N. Plomp

Rentebetalingen uit de Vroonlanden benoorden Alkmaar als genealogische bron, door J. P. Geus

Portretten van de vrouw van Jan Huygen van Linschoten en van haar afstammelingen, door Drs. R.E.O. Ekkart

Montens, Panhuysen en Vosbergen, verwante vertrouwelingen van Prins Maurits, door J.W. Zondervan

De Goudse Balbians, door Mr. L.J. Rietema  (†)

Twee “Indische” kinderportretten van Van Riebeeck en Gruys naar Van Oosten en Rees, door D. van Duijn

Nogmaals de Van Riebeeck portretten in het Rijksmuseum,  door Jhr. F.G.L.O. van Kretschmar

De Vlaamse herkomst van het Meppelse geslacht Blom, door J. Tjaardstra

Metelerkamp, door D. van Duijn

Een jong talent, Willem Aernoud  Kien van Citters, met zijn ouders door Aert Schouman geportretteerd, door Mr. E.J. Wolleswinkel

Drie Bosschenaren in Napoleons garde d’honneur: Bernard van Rijckevorsel, August van Lanschot, Pieter Vermeulen, door Drs. L.A.C.A.M. van Rijckevorsel

Voorouders in Berbice, door Jhr. Mr. C.C. van Valkenburg  (†)

Wapenregister

Index familienamen

Index patronymica

Reeksnaam Jaarboek Bureau voor Genealogie en het Iconographisch Bureau (deel 39)
Auteur A. Snethlage; N. Plomp; J.P. Geus; Drs. R.E.O. Ekkart; J.W. Zondervan; Mr. L.J. Rietema; D. van Duijn; Jhr. F.G.L.O. van Kretschmar, J. Tjaardstra, Mr. E.J. Wolleswinkel, Drs. L.A.C.A.M. van Rijckevorsel; Jhr. Mr. C.C. van Valkenburg
Uitgever Centraal Bureau voor Genealogie, Den Haag
Jaar 1985
ISBN 90-70324-29-6
Aantal pagina's 304
Rubriek Genealogie en Hulpwetenschappen
Regio Nederland Overig
Locatie 02-5